https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-se-stavi-v-rozporu-s-povolenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín se staví v rozporu s povolením

7.4.1998 08:00 | PRAHA (EkoList)
Sdružení Jihočeské matky a Calla společně upozornila na fakt, že Jaderná elektrárna Temelín (JETE) se od 1. ledna 1998 nalézá v protiprávním stavu.
 

Staví se totiž po uplynutí lhůty stanovené pro dokončení stavby JETE, tj. 31. prosince 1997. Jihočeské matky a Calla to sdělily Ministerstvu vnitra (MV) a Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) v otevřených dopisech z 20. ledna. V těchto dopisech také podaly podnět, aby ministerstva spolupracovala na provedení kontroly výstavby JETE. Obě sdružení požádala o pozastavení stavby až do vyřešení všech pochybení.

Ministr pro místní rozvoj Jan Černý (US) Jihočeským matkám a Calle na jejich dopis odpověděl, že se skutečně jedná o pochybení ze strany investora (České energetické závody - ČEZ). Ten tím, že nepodal žádost o prodloužení lhůty, staví v rozporu se stavebním povolením. Proto ministerstvo dalo záležitost k přešetření Okresnímu úřadu (OkÚ) v Českých Budějovicích. OkÚ je povinen získané výsledky předložit ministerstvu. Jihočeským matkám však zatím OkÚ přes opakované žádosti neposkytl žádnou informaci o zahájení stavebního řízení.

Návrh sdružení pozastavit stavební činnosti na jaderné elektrárně ministr Černý odmítl, stejně tak provedení kontroly výkonu státní správy u OkÚ v Českých Budějovicích. Ministerstvo vnitra odpovědělo obdobně, neboť vycházelo ze závěrů, předložených Ministerstvem pro místní rozvoj.

Společnost ČEZ zdá se situace příliš nevzrušuje. Podle tiskového mluvčího JETE M. Nebesáře zde ČEZ totiž nevidí žádný problém. Právníci společnosti tvrdí, že zákon neporušuje. Tiskový mluvčí ČEZu Ladislav Kříž se vyjádřil, že toto je i stanoviskem právníků budějovického OkÚ. O výstavbu v rozporu se stavebním povolením se podle Nebesáře nejedná. Neexistuje proto ani pádný důvod, proč nyní lhůtu pro dokončení stavby prodlužovat. Jak dále sdělil EkoListu mluvčí JETE Nebesář, unáhleně určený termín by mohl narušit harmonogram dokončení JETE. Mluvčí JETE potvrdil, že kontrola stavby již proběhla. Referát pro místní rozvoj a referát životního prostředí provedly 9. ledna šetření v rámci tzv. státního stavebního dohledu. O jeho výsledcích však údajně žádné informace zástupcům JETE nepodaly.

Česká vláda vyjádřila po svém jednání 30. března "znepokojení nad průběhem výstavby JETE". Podle ministra Vladimíra Mlynáře (US) se dlouze diskutovalo i o variantě, že by elektrárna nebyla dokončena. Ministru Karlu Kühnlovi (bezpartijní) vláda uložila vypracovat novou zprávu o dostavbě JETE, v níž mají být mimo jiné uvedeny rozpočtové náklady na stavbu a určen termín dokončení. Kühnl má také předložit zprávu o financování JETE a o její bezpečnosti. Ministr Kühnl nadále věří, že 1. blok JETE bude uveden do provozu na přelomu let 1999 a 2000.


reklama

 
Veronika Forková a ČTK

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist