https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-tesne-pred-usporami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín těsně před úsporami

5.5.1998 14:06 | PRAHA (EkoList)
Téměř polovina občanů (47%) by řešila rostoucí spotřebu energie raději úsporami a narovnáním cen, než dostavbou JE Temelín (JETE).
 

Vyplývá to z průzkumu, který zadalo Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Dostavbu Temelína jako řešení rostoucí spotřeby energie v ČR preferuje o 6% Čechů více. Průzkum zadalo MŽP společnosti Gabal Analysis & Consulting, vedené známým sociologem Ivanem Gabalem. Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka chtělo MŽP získat informace o tom, jak česká společnost vnímá priority, které si Bursík po nástupu do své funkce vytýčil - promítnutí ekologických škod do cen energií, dostavba JETE, podpora úspor a alternativních zdrojů, export surovin a přístup k chráněným územím.

Výzkum zahrnul 601 lidí starších 16 let, vybraných reprezentativním způsobem. Podle 54% z nich by cena elektřiny měla zahrnovat i škody na životním prostředí. Rozsáhlejší otázku položili sociologové v oblasti úspor energie. Na otázku, která cesta vede k dosažení úspor, odpovědělo 97% lidí, že by pomohla důraznější kontrola společnosti ČEZ ze strany státu. 92% lidí by považovalo za přínosné, kdyby stát více podporoval izolace a zateplování bytů a 90% dotázaných si žádá včasné a úplné informace o budoucím vývoji cen jednotlivých druhů energií. Pouhé zvýšení cen na jejich mezinárodní úroveň by pomohlo jen podle 30% respondentů.

Dále rozšiřovat rozlohu národních parků a CHKO by si přálo 85% lidí. Těžbu surovin v chráněných územích, byť v omezené míře, připouští 45% občanů. Pouhých 19% respondentů má za to, že by bylo vhodné NP a CHKO pronajmout soukromým subjektům. Valná většina (87%) dotázaných si myslí, že by stát měl omezit export surovin. Opačný názor zastává 13%.

"Výsledky výzkumu beru jako veřejnou podporu svých záměrů tady na ministerstvu. Je to něco, oč se mohu opřít," řekl na tiskové konferenci ministr Bursík. "Není to nic, s čím bych chodil do vlády a argumentoval, ale vnímám ta čísla jako výraz toho, že veřejnost má na věc podobný názor, jako já."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist