https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-zavezeni-paliva-do-ii-bloku-je-otazkou-desitek-dni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín: Zavezení paliva do II. bloku je otázkou desítek dní

21.11.2001 14:21 | TEMELÍN (okres České Budějovice) (ČIA)
Zavezení paliva do 2. bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE) je otázkou několika desítek dní. Palivo by přitom mělo do elektrárny dnes doputovat z Těšína po železnici. Technici nyní provádějí poslední revizi veškeré technologie a odstraňují makety paliva, použité při předchozích horkých zkouškách. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář.
 

"V mezidobí bude jaderný materiál umístěn do skladu čerstvého paliva, kde bude uzavřen ve speciálních silech," prohlásil Nebesář. Současná poloha transportu s jaderným palivem není zveřejňována, neboť podle zákona jde o utajovanou skutečnost.

Odstávka reaktoru prvního temelínského bloku se mezitím blíží ke konci. Podle Nebesáře bude možné štěpnou reakci obnovit do týdne. Pracovníci elektrárny provedli opětovnou montáž turbíny, na které provedli některá vylepšení. "Personál elektrárny nyní připravuje odvzdušnění primárního okruhu krátkodobým spuštěním hlavních cirkulačních čerpadel a poté ohřev primárního okruhu na teplotu 120 stupňů Celsia," uzavřel Nebesář.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist