https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelinske-problemy-jsou-zcela-normalni-tvrdi-skodovaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelínské problémy jsou zcela normální, tvrdí Škodováci

21.8.2001 07:58 | PLZEŇ (ČIA)
Už 75 deformovaných rotorů turbin opravila v historii závodu Škoda Energo, dceřiná společnost Škody Holding, která v současnosti rovná ohnutý rotor nízkotlakého dílu turbosoustrojí z Jaderné elektrárny Temelín. Novináře o tom informoval generální ředitel společnosti Jan Musil. Podle jeho informací výrobci s turbosoustrojím dodávají také náhradní díly. Rezervní rotor je v současné době v zařízení, na kterém probíhají zkoušky v Temelíně.
 

Škoda Energo provádí podobné opravy také pro zahraniční elektrárny. Zcela běžná je deformace o více než milimetr. Prohnutí temelínského dílu o 0,15 milimetru na délce devíti metrů je ve srovnání s tím velmi male. Škodováci už dokázali napravit i dvoumilimetrovou odchylku. Podle Musila trvá například v USA zkušební doba jaderných elektráren dva roky a zařízení v průměru absolvují 40 až 80 startů, někdy je jich třeba i více. V Temelíně jich zatím bylo 28, zkoušky jsou ve druhé polovině. "Máme sice kratší dobu, než je obvyklé, ale vejdeme se do ní. Z problémů se zařízením radost nemám, ale těší mne, že se je daří odstraňovat," uvedl Musil.

Narovnávání spočívá v indukčním ohřevu dílu, který se zvolna otáčí a vlastní hmotností se rovná. Absolvovat tak musí pět až šest cyklů, z nichž jeden trvá 12 dnů. Cena opravy dosáhne jednoho milionu korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist