https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-polovina-kontrolovanych-penzionu-na-sumave-porusila-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř polovina kontrolovaných penzionů na Šumavě porušila zákon

14.2.2019 11:19 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Nejčastější chybou bylo nakládání s odpadními vodami bez povolení vodoprávního úřadu, odebírání podzemní vody bez povolení a nedoložení likvidace odpadní vody z jímky. Ilustrační snímek.
Nejčastější chybou bylo nakládání s odpadními vodami bez povolení vodoprávního úřadu, odebírání podzemní vody bez povolení a nedoložení likvidace odpadní vody z jímky. Ilustrační snímek.
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělala loni na Šumavě 65 kontrol restaurací a penzionů, 45 procent kontrolovaných porušilo zákon. Inspektoři uložili 29 pokut v celkové výši 268.020 korun. Nejčastější chybou bylo nakládání s odpadními vodami. Informovala o tom zástupkyně mluvčí ČIŽP Jana Jandová.
 

Kontrolní akci udělali inspektoři v CHKO Šumava a v Národním parku Šumava loni v srpnu. "Mluvíme o ní až teď, protože pokuty jsou pravomocné od konce roku 2018," řekla Jandová.

Nejčastější chybou bylo nakládání s odpadními vodami bez povolení vodoprávního úřadu, odebírání podzemní vody bez povolení a nedoložení likvidace odpadní vody z jímky. Na kontrole se podílelo 22 inspektorů.

Nejvyšší pokutu, 25.000 Kč, má penzion Klostermann z Nových Hutí, provozovatel Zdeněk Vácha vypouštěl odpadní vody bez povolení vodoprávního úřadu. Pokuty ve výši 15.000 Kč uložila inspekce rekreačnímu zařízení VŠE Nicov - Škola, horskému hotelu Dobrá chata a restauraci Dobrá chata na Zadově a penzionu Švehlíkova chata v Nových Hutích.

"Z výsledků bohužel vyplývá, že porušení zákona se dopustilo 45 procent kontrolovaných provozovatelů penzionů a restaurací. V těchto kontrolách proto budeme pokračovat i v budoucnu. Ukazuje se, že právní povědomí v problematice vodního hospodářství je stále na nízké úrovni," uvedl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist