https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-polovina-nove-prodanych-aut-v-norsku-mela-elektromotor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř polovina nově prodaných aut v Norsku měla elektromotor

4.7.2019 00:12 | OSLO (ČTK)
Téměř polovina nově prodaných aut v Norsku v první polovině letošního roku byla poháněna elektrickým motorem. / Ilustrační foto
Téměř polovina nově prodaných aut v Norsku v první polovině letošního roku byla poháněna elektrickým motorem. / Ilustrační foto
Téměř polovina nově prodaných aut v Norsku v první polovině letošního roku byla poháněna elektrickým motorem. Loni ve stejnou dobu byl podíl elektrovozů na prodeji nových aut čtvrtinový. Vyplývá to z údajů zveřejněných norským silničním svazem NRF. Norsko, které je největším těžařem ropy a plynu v západní Evropě, je světovou jedničkou v prodeji elektrických vozů na hlavu.
 

Elektrická auta se v pololetí na celkovém prodeji podílela 48,4 procenty. Za celý loňský rok podíl elektrických aut na celkovém prodeji činil 31,2 procenta. Nejprodávanějším modelem byl vůz Tesla Model 3.

Norsko usiluje o ukončení prodeje vozů s naftovým a benzinovým motorem do poloviny příštího desetiletí. Země výrazně podporuje prodej elektrických aut a nabízí jejich majitelům různé výhody, například slevy z mýta. Naopak vozy se spalovacím motorem jsou zatížené vysokými daněmi.

V Norsku roste prodej automobilkám, které nabízejí plně elektrické vozy, jako jsou Tesla, Nissan, Hyundai a BMW. Naopak značkám Ford a Mercedes-Benz, které nemají v nabídce plně elektrické vozy, prodej klesl. (Oprava 8.7.2019: Jak uvádí tiskový mluvčí Jan Kuhn, Mercedes-Benz v nabídce elektromobil má. "Druhá naše značka "smart" byla dokonce první ze všech automobilek, která v ČR registrovala sériově vyráběné elektromobily a jako první značka již zcela ukončila nabídku vozidel se spalovacími motory a celou modelovou řadu nabízí už jen s pohonem na elektřinu," říká Kuhn.)

Americká Tesla jen v červnu prodala v Norsku 3760 vozů. Na celkovém prodeji aut v červnu měla podíl 24,5 procenta, napsala agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist