https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplarny-brno-snizi-emise-oxidu-uhliciteho-o-200.000-tun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplárny Brno sníží emise oxidu uhličitého o 200.000 tun

7.2.2020 00:08 | BRNO (ČTK)
Teplárny Brno plánují, že do dvou let sníží množství oxidu uhličitého, který vypouštějí do ovzduší, na polovinu ve srovnání s rokem 2000, nyní jsou nižší o 40 procent. / Ilustrační foto
Teplárny Brno plánují, že do dvou let sníží množství oxidu uhličitého, který vypouštějí do ovzduší, na polovinu ve srovnání s rokem 2000, nyní jsou nižší o 40 procent. / Ilustrační foto
Teplárny Brno plánují, že do dvou let sníží množství oxidu uhličitého, který vypouštějí do ovzduší, na polovinu ve srovnání s rokem 2000, nyní jsou nižší o 40 procent. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.
 

Městská společnost se také přidala k memorandu o spolupráci s městem Brnem, které chce snížit emise oxidu uhličitého na území města o 40 procent. Teplárny na snižování emisí pracují dlouhodobě.

"V porovnání s produkcí CO2 v roce 2000 se už Teplárnám Brno podařilo snížit jeho emise o zhruba čtyřicet procent a v tomto trendu budeme pokračovat," uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Ke snížení emisí přispělo například to, že teplárny přestaly spalovat mazut, vyměnily zastaralý kotel v Brně-sever za nová horkovodní zařízení a vyměnily hořáky i recirkulační zařízení na Špitálce. Hlavní část dalšího snížení emisí závisí na dokončení přestavění teplovodní sítě z páry na horkou vodu.

"Až bude za tři roky hotová, její efekt bude stejný, jako by z města zmizelo deset tisíc aut. Každý vyměněný kilometr parovodu za horkovod totiž znamená roční snížení emisí o 336 tun CO2. Celkem už jsme položili 47 kilometrů nových horkovodů, zbývá ještě 19 kilometrů," uvedl Fajmon.

Dalším projektem, který má emise snížit, je stavba zařízení na spalování dřevní štěpky. V roce 2023 by tak teplárny měly produkovat zhruba o 200.000 tun oxidu uhličitého méně, což je proti roku 2000 pokles o padesát procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist