https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplarny-v-cr-loni-investovaly-do-snizeni-emisi-2-8-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplárny v ČR loni investovaly do snížení emisí 2,8 miliardy Kč

5.1.2017 17:02 | PRAHA (ČTK)
"Do roku 2022 bude potřeba v teplárenství investovat dalších nejméně pět miliard korun," vyčíslil předseda výkonné rady sdružení a bývalý premiér Mirek Topolánek. Na snímku Teplárna Syntesia Pardubice.
"Do roku 2022 bude potřeba v teplárenství investovat dalších nejméně pět miliard korun," vyčíslil předseda výkonné rady sdružení a bývalý premiér Mirek Topolánek. Na snímku Teplárna Syntesia Pardubice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Synthesia
Tuzemské teplárenské společnosti loni investovaly do snížení emisí 2,8 miliardy korun. Od roku 2013 činí jejich investice do ochrany ovzduší 19 miliard korun. Informovalo o tom Teplárenské sdružení ČR. Investice budou podle něj pokračovat i v dalších letech, většina zásadních modernizačních projektů je ale již dokončena.
 

"Do roku 2022 bude potřeba v teplárenství investovat dalších nejméně pět miliard korun," vyčíslil předseda výkonné rady sdružení a bývalý premiér Mirek Topolánek. Sdružení upozornilo, že směrnice Evropské unie z roku 2015 nově nařizuje do prosince roku 2018 významně snížit emise i menším teplárnám.

"Bohužel ministerstvo životního prostředí stále otálí s novelizací příslušné prováděcí vyhlášky, která by měla nastavit konkrétní emisní limity a další podmínky pro střední zdroje znečištění. Provozovatelé těchto zdrojů se tak zbytečně dostávají do časového presu, aby stihli modernizace včas provést," uvedl ředitel sdružení Martin Hájek.

Ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo, že vyhláška bude schválena zřejmě do poloviny roku. "Do připravované komplexní novely vyhlášky, která se netýká jen samotných tepláren, chceme zapracovat i změny vyplývající z novely zákona o ochraně ovzduší, která byla schválena na konci loňského roku. Termín pro transpozici evropské legislativy, který je 19. prosince 2017, splníme s předstihem," sdělila mluvčí úřadu Petra Roubíčková. "S Teplárenským sdružením ČR o připravovaných změnách průběžně komunikujeme, proto je pro nás reakce ze strany sdružení poněkud překvapivá," doplnila.

Teplárenské sdružení ČR bylo založeno v roce 1991, jeho členové dodávají teplo třem čtvrtinám domácností, které teplo z tepláren v Česku využívají. Jde o 1,2 milionu domácností, v nichž žije přes tři miliony obyvatel. Členové sdružení dodávají teplo i průmyslovým podnikům, školám, nemocnicím nebo úřadům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist