https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplo-ziskane-z-oze-by-melo-mit-svou-legislativu-chysta-se-smernice-i-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplo získané z OZE by mělo mít svou legislativu, chystá se směrnice i zákon

22.4.2008 14:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pro využívání obnovitelných zdrojů energie (OZE) pro podporu biopaliv či výrobu elektrické energie Evropská unie směrnice má, pro teplo získané z OZE zatím ne. Směrnice by ale mohla vstoupit v platnost v dubnu 2009. Na základě studie potenciálu tepla z OZE chystá návrh českého zákona i Calla a Hnutí DUHA.
 

Andrea Herecsuthová a Veit Bürger
"Biomasa je spící obr," tvrdí Andrea Herecsuthová. Andrea Herecsuthová z EK (vlevo) a Veit Bürger z Öko-Institutu (vpravo).
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

Unijní návrh směrnice je podle Andrei Hercsuthové z generálního ředitelství Evropské komise pro energii a dopravu v současné chvíli v jednání v Radě EU a Evropském parlamentu. Pokud by byla přijata, začala by platit nejdříve v dubnu 2009. „Elektrická energie z obnovitelných zdrojů energie zaznamenala v posledních letech výrazný nárůst, zatímco nárůst u tepla získávaného z obnovitelných zdrojů je jen malý vývoj. Je to způsobené tím, že pro tuto oblast nejsou zatím žádné stanovené cíle,“ vysvětluje důvody pro vznik nové směrnice Andrea Hercsuthová. Pokud nějaký stát podporuje získávání tepla z obnovitelných zdrojů energie (OZE), dělá to sám za sebe.

Máme plán

„Máme velmi ambiciozní cíl, do roku 2020 získávat na evropské úrovni 20 % energie z OZE,“ říká Andrea Hercsuthová. Cíl pro Českou republiku je navržen na 13 % do roku 2020. Podle Herscsuthové byla v roce 2005 konečná spotřeba energie kryta z 8,5 % obnovitelnými zdroji.

Naplnění směrnice bude na jednotlivých státech, které v rámci národních akčních plánů zvolí vlastní strategii, jak stanovených cílů dosáhnout. Předepsáno je pouze dosažení minimálně 10 % obnovitelných zdrojů v palivech. Jaký podíl na dosažení cíle bude mít teplo z OZE nebo elektrická energie, je na každém členském státu. Stejně tak je na každém státu, jakou zvolí politiku, nástroje a podpory pro dosažení cíle. Každý stát si také stanoví minimální hodnoty pro využívání OZE u novostaveb nebo rekonstruovaných budov. „Míra se využití se bude lišit podle místních podmínek v daném státě. Ale každý si bude muset nějakou hranici stanovit, protože obnovitelné zdroje lze využívat v každé zemi. To je jejich velká výhoda, že jsou všude,“ říká Andrea Hercsuthová. Jak dodala, komise považuje zejména biomasu za spícího obra, který se pomalu probouzí.

Podle Hercsuthové má nová směrnice pomoci odstranit administrativní překážky v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energií, které v současnosti tento sektor brzdí.

Podle komise má pro získávání tepla z OZE největší potenciál biomasa, protože má více využití: lze z ní získávat jak teplo, tak i elektřinu nebo biopaliva. Další dvě technologie – geotermální čerpadla a teplo získávané ze slunce, jsou efektivně využitelné jen pro teplo.

Kromě jiného by se ve směrnici měl objevit požadavek na standardizaci garance původu energie (tedy to, jak se bude prokazovat, že bylo využito vykázané množství tepla z OZE) nebo na certifikaci odborných pracovníků a zařízení. To by mělo usnadnit mezinárodní obchod. Podle Hercsuthové je ambicí návrhu směrnice zmenšit neinformovanost o možnostech obnovitelných zdrojů v oblasti vytápění, která u veřejnosti, odborné veřejnosti i státní správy přetrvává.

Jan Motlík a Edvard Sequens">
"Možnosti tu jsou, jen leží ladem," říká Edvard Sequens. Jan Motlík (vlevo) a Edvard Sequens (vpravo).
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

Komise chce také po závěrech z posledního roku zavést kritéria udržitelnosti pro biopaliva. „Nemělo by se používat označení biopalivo, pokud palivo nevede k úspoře 35 % emisí skleníkových plynů,“ říká Hercsuthová.

Calla a Hnutí DUHA propagují teplo

Calla si nechala od Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie vypracovat studii, která zkoumala potenciál výroby tepla z OZE. „Možnosti tu jsou, jen leží ladem,“ říká Edvard Sequens z Cally. Podpora tepla z OZE má podle Sequense přispět k vyrovnání podmínek na trhu. „Znečištění způsobené fosilními palivy není zatím zpoplatněno a ekologická daňová reforma se teprve rozjíždí,“ říká Edvard Sequens.

Calla se snaží iniciovat koncepční podporu tepla z OZE. „Podpora tepla z OZE by měla být ekonomicky udržitelná, neměla by jít na úkor státu, měla by být transparentní a ukotvená v zákoně,“ říká Sequens. Důležitá je podle něj motivace, nikoliv restrikce. „A samozřejmě to musí být i politicky průchodné, jak pro politiky, tak pro veřejnost,“ říká Sequens.

Co Calla navrhuje? Jednak podporu vytápění v rodinných domech či bytech prostřednictvím nárokových dotací, které by měl poskytovat Státní fond životního prostředí. Dotační politika by měla být jiná, než dnes, kdy se po vyčerpání vyhrazené sumy dotační podpora ukončí. „Mělo by to být tak, že splním určité podmínky a dotaci dostanu,“ říká Sequens s tím, že alokovat by se pro tento účel měla jedna miliarda korun ročně. To by mělo stačit k „přezbrojení“ kotlů na uhlí na obnovitelné zdroje energie. V mnohém by to podle Sequens bylo stejné jako současné dotační tituly, jen by se zavedl nárok na dotaci.

Pro kotle s výkonem nad 200 kW by se zavedl systém bonusů. „Každý zdroj na OZE by podle druhu technologie dostal příplatek 30 - 50 Kč za každý vyrobený gigajoul energie. Naopak každý zdroj energie na fosilní paliva by bonus ve výši desítek haléřů za gigajoul odváděl,“ říká Sequens. Garance bonusů by měla být alespoň 15 let, aby bylo stabilní prostředí pro podnikatele. Fond, z kterého by se vyplácely bonusy, by mohl spravovat Celní správa, která již dnes vybírá ekologické daně, nebo Státní fond životního prostředí.

„V současnosti je návrh zákona ve fázi tezí, připravujeme studii proveditelnosti a čeká nás příprava paragrafového znění,“ říká Sequens. Podle něho však jenom zákon nestačí, je potřeba obnovitelné teplo dostatečně propagovat jak u veřejnosti, tak u veřejné správy a firem. Je prý potřeba také zavést vzdělávací a certifikační programy, aby byla zajištěna kvalita. Calla by také ráda prosadila standardy pro zásobování domů energií z OZE.

Podle programového ředitele Hnutí DUHA Vojtěcha Koteckého je současná debata o OZE velmi polarizovaná. „Buď se tvrdí, že to OZE vyřeší nebo nevyřeší. Debata se utápí v handrkování o procenta. Jde ale o to využít ten potenciál, který máme,“ říká Kotecký. Podle něho bychom se neměli zabývat tím, co nejde a co jde, ale tím, kde jsou příležitosti. Studie potenciálu výroby tepla z OZE a nedávno představená studie Hnutí DUHA o potenciálu energetických úspor prý možnosti ukazují jasně.

Přečtěte si také zprávu Mohou za zvyšování cen potravin biopaliva? ze 17.4.2008, zprávu Energeticky úsporné budovy mohou ušetřit 60 % energie, říká studie Hnutí DUHA z 27. 3. 2008 a Ekologičtí aktivisté: Polovinu tepla lze vyrábět z obnovitelných zdrojů z 21. 4. 2008.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist