https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/termin-do-kdy-tezari-maji-mit-penize-na-sanace-se-asi-prodlouzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Termín, do kdy těžaři mají mít peníze na sanace, se asi prodlouží

11.6.2020 22:18 | PRAHA (ČTK)
Možný posun termínů loni schválených vládou dlouhodobě kritizují ekologické organizace.
Možný posun termínů loni schválených vládou dlouhodobě kritizují ekologické organizace.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Termín, do kdy mají mít těžební společnosti na bankovním účtu veškeré peníze k zajištění sanací a rekultivací pozemků dotčených těžbou, se zřejmě prodlouží. Vyplývá to z vyjádření náměstka ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřického na jednání sněmovního hospodářského výboru tento týden. Vláda loni v červnu v rámci novely horního zákona schválila zkrácení termínu pro všechny druhy uhlí a některé další nerosty do 30. června 2022, pro zbytek do 30. června 2025. Nyní samo ministerstvo navrhuje posun.
 

"Měli jsme jednání, pan ministr (Karel Havlíček - za ANO) jednal se všemi těžaři, zástupci jak těch menších, tak těch větších. Tam padla shoda, vzhledem k té situaci, která je v ekonomice - na rok 2027 pro obě dvě skupiny. To znamená, navrhujeme posunutí na rok 2027, to je stanovisko ministerstva," řekl dnes Muřický.

Hospodářský výbor následně většinově podpořil pozměňovací návrh poslance ČSSD Petra Dolínka, který počítá s termínem ještě o tři roky později - tj. v roce 2030. Šlo o vůbec nejvzdálenější termín ze všech pozměňovacích návrhů. K Dolínkovu návrhu zaujalo ministerstvo průmyslu negativní stanovisko.

Možný posun termínů loni schválených vládou dlouhodobě kritizují ekologické organizace. "Lze konstatovat, že z hlediska státu je v rámci principu péče řádného hospodáře nutné požadovat převedení finančních prostředků na sanace a rekultivace do 30. června 2022 na vázané účty, aby bylo eliminováno riziko přenesení odpovědnosti za škody na stát. Toto je zároveň možné bez toho, aby to mělo likvidační důsledky pro česky hnědouhelný sektor," píše například se v nedávné analýze pro Hnutí Duha.

Předseda představenstva Těžební unie Pavel Fiala proti tomu v dubnu řekl ČTK, že nelze problematiku posuzovat pouze prostřednictvím těžby hnědého uhlí. "Takový pohled je hrubě vytržen z kontextu. Novela se dotkne stovek těžebních firem, které těží také neenergetické suroviny a jakékoliv zkrácení převodu rezerv proti původně plánovanému roku 2035 pro ně může být likvidační," zdůraznil. Unie sdružuje přes 100 organizací, mimo jiné těžaře štěrkopísku, kamene a dalšího stavebního materiálu.

Ministr Havlíček před loňským projednáváním novely vládou ČTK řekl, že novela má pomoci státu eliminovat případné budoucí výdaje ze státního rozpočtu na odstraňování následků hornické činnosti a likvidace dolů a lomů v případě nezodpovědného hospodaření těžebních společností. Dokument také ruší pětileté období, po které vláda nemůže svým nařízením měnit sazby úhrad z vydobytých nerostů. Novela se však netýká prvního pětiletého období, které začalo v roce 2017.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist