https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/terra-daily-emise-co2-a-metanu-se-behem-roku-2007-prudce-zvysily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Terra Daily: Emise CO2 a metanu se během roku 2007 prudce zvýšily

30.4.2008 09:19 | PRAHA/WASHINGTON (Ecomonitor)
Během loňského roku došlo v celosvětovém měřítku k rapidnímu nárůstu emisí metanu a CO2. S odvoláním na americký Národní úřad pro oceány a atmosféru to oznámil server Terra Daily.
 

Obloha s mraky
Ilustrační foto.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Vědci Národního úřadu pro oceány a atmosféru zpracovávali data ze šedesáti různých míst na světě. Na základě analýzy sebraných dat dospěli k závěru, že ve srovnání s rokem 2006 se v roce 2007 zvýšilo množství oxidu uhličitého vypouštěného do atmosféry o 19 miliard tun. Množství metanu, které se dostává do ovzduší, se podle stejného výzkumu zvýšilo o 27 milionů tun.

Američtí vědci zároveň zveřejnili několik dalších znepokojivých poznatků. Zjistili kupříkladu, že 20 % z veškerého množství oxidu uhličitého pocházejícího z fosilních paliv zůstane v atmosféře po několik tisíc let.

Neméně alarmující je i skutečnost, že se emise metanu zvýšily poprvé od roku 1998. Metan je totiž mnohem nebezpečnější skleníkový plyn než častěji zmiňovaný oxid uhličitý. K nadměrné produkci metanu přispívá stále rostoucí úroveň industrializace Asie. Kromě toho se na zvýšení jeho podílu v atmosféře podílí rovněž tání permafrostu v arktických oblastech.

Podle článku zveřejněného na serveru Terra Daily dne 28. dubna 2008.



reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist