https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/terra-daily-predek-dnesnich-lidi-se-zrejme-s-neandrtalcem-nekrizil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Terra Daily: Předek dnešních lidí se zřejmě s neandrtálcem nekřížil

11.8.2008 10:01 | PRAHA/LIPSKO (Ecomonitor)
Studie, o níž informuje srpnové vydání časopisu Cell, přináší kompletní popis mitochondriálního genomu získaného z kosti neandrtálce staré 38 tisíc let. Podle vědců se mitochondrie neandrtálce od mitochondrie dnešního člověka liší natolik, že úvahy o možném křížení obou druhů hominidů na konci doby ledové se zdají nepodložené, napsal server Terra Daily.
 

Spermie
Spermie pronikající do vajíčka
Foto: Public Domain Images/wikipedia.org

„Poprvé jsme sestavili sekvenci prastaré DNA, která je v zásadě bez chyby,“ říká Richard Green z německého Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii. Tým nyní hodlá pokračovat v rekonstrukci kompletního genomu buněčného jádra neandrtálce.

Dosud se podařilo získat 35 téměř kompletních sad mitochondriálního genomu obsahujících 13 genů kódujících proteiny. To umožňuje vyloučit z výzkumu rozdíly mezi genomy obou druhů vzniklá poškozením degradované fosilní DNA neandrtálce a určit skutečné vývojové změny.

Ačkoliv je ověřeno, že neandrtálci byli hominidy nejblíže příbuznými dnešnímu člověku, jejich přesný vztah k nám nebyl dosud jasný. Stále probíhají spory, zda se neandrtálci s lidmi křížili. To se ovšem nyní zdá být silně nepravděpodobné, poněvadž právě získaná mitochondriální DNA se výrazně liší od všech variant vyskytujících se u druhu Homo sapiens sapiens. Poslední společný předek obou hominidů zřejmě žil někdy před 800-520 tisíci lety.

Jeden ze získaných proteinů známý jako COX-2 ukazuje, že po oddělení obou druhů docházelo v překvapujícím měřítku k substitucím aminokyselin. Vědci však zatím nevědí, co to přesně znamená.

Výzkum nicméně naznačuje, že neandrtálci patrně prodělali jen málo obecných vývojových změn, zato však řadu takových, které vedly k proměně stavebních bloků proteinových aminokyselin. Jedno z možných vysvětlení poukazuje na malou populaci, která je obecně méně odolná vůči mutacím a dochází v ní k rychlejší proměně genomu. Vysvětlení alopatrickou speciací je dobře slučitelné s poznatky geologů. „Většina z nich tvrdí, že před čtyřiceti tisíci lety žilo v Evropě jenom několik tisíc neandrtálců,“ říká spoluautor studie Johannes Krause. Evropa je mnohem menší než Afrika, kde se vyvinul Homo sapiens sapiens, a neandrtálci navíc čelili opakovanému zaledňování, které je izolovalo a současně zhoršovalo životní podmínky. Zatím ale není zřejmé, zda malý počet neandrtálců byl trvalým rysem tohoto druhu člověka, nebo zda šlo až o následek nepříznivých změn v životním prostředí.


Podle článku Complete Neandertal Mitochondrial Genome Sequenced From 38,000-Year-Old Bone na serveru Terra Daily ze dne 8. srpna 2008



reklama

 
Karel Dolejší

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist