https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tesla-chce-zahajit-prace-na-novem-zavodem-v-sanghaji-uz-pristi-mesic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tesla chce zahájit práce na novém závodu v Šanghaji už příští měsíc

25.2.2022 11:00 | ŠANGHAJ (ČTK)
Zdroj | Pexels
Americký výrobce elektromobilů Tesla chce zahájit práce na novém závodem v Šanghaji už příští měsíc. Výrobní kapacitu v Číně plánuje více než zdvojnásobit, aby tam i na exportních trzích uspokojil poptávku po svých automobilech. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje. Tesla se odmítla k věci vyjádřit. Harmonogram projektu a náklady nejsou známy.
 
Jakmile bude nová továrna plně v provozu, bude mít Tesla v rozšířeném závodě v Šanghaji, který je hlavním exportním centrem společnosti, výrobní kapacitu až dva miliony vozů ročně, uvedly zdroje. Nová továrna se bude nacházet poblíž závodu Tesly, který už na jihovýchodě Šanghaje funguje.

Pokud se rozšíření uskuteční, bude mít Tesla na největším automobilovém trhu na světě výrobní kapacitu elektromobilů, která se v Číně vyrovná zavedenějším značkám. Japonská Toyota Motor tu v roce 2021 vyrobila 1,6 milionu vozidel. Americká automobilka General Motors se svým hlavním čínským partnerem SAIC Motor vyrobila 1,4 milionu aut. Volkswagen plánuje, že do roku 2023 bude mít v Číně kapacitu jeden milion elektromobilů.

Tesla zahájila výrobu ve svém závodě v Šanghaji, známém také jako Gigafactory 3, v roce 2019. V továrně se vyrábí sedan Tesla Model 3 a Model Y. Je to první továrna automobilky v zahraničí. Tesla byla též první zahraniční automobilkou, která nemusela mít společný podnik s čínským partnerem.

Plány rozšíření stávajícího závodu si kladou za cíl, aby Tesla v letošním roce vyrobila přibližně jeden milion aut, sdělily obeznámené zdroje Reuters. Jeden z nich zdůraznil, že to závisí také na dostupnosti součástek. Tesla plánuje, že v nadcházejících měsících zvýší týdenní produkci v závodě na přibližně 22.000 vozidel, uvedl jeden ze zdrojů. V tom případě by roční produkce činila přibližně 1,1 milionu vozidel, což je více než dvojnásobek původní plánované kapacity závodu, napsala Reuters.

Prodeje společnosti Tesla v Číně prudce vzrostly a její šanghajská továrna se stala klíčovým exportním uzlem pro trhy, jako je Německo a Japonsko. V loňském roce tvořily vozy Tesla vyrobené v Číně přibližně polovinu z 936.000 vozů dodaných po celém světě. Vyplývá to z výpočtů agentury Reuters, které vycházejí z údajů čínského svazu výrobců automobilů CAAM.

Začátkem tohoto měsíce společnost Tesla uvedla, že její tržby v Číně se v roce 2021 oproti předchozímu roku více než zdvojnásobily na 13,8 miliardy dolarů (bezmála 305 miliard Kč). Šéf společnosti Elon Musk v říjnu také uvedl, že Šanghaj překonala v produkci továrnu v kalifornském Fremontu, což je první závod Tesly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist