https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tesla-stahla-zadost-o-statni-dotaci-na-svuj-zavod-na-baterie-u-berlina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tesla stáhla žádost o státní dotaci na svůj závod na baterie u Berlína

26.11.2021 16:37 | BRUSEL (ČTK)
Zdroj | Pexels
Společnost Tesla stáhla žádost o státní dotaci na svůj závod na baterie do aut, který buduje nedaleko Berlína, u své první evropské továrny na elektromobily. Informovala o tom americká automobilka a dodala, že plány na výstavbu se nezměnily. Evropská unie v lednu schválila plán, který zahrnoval poskytnutí státní podpory společnostem Tesla, BMW a dalším. Brusel tak chtěl podpořit výrobu baterií pro elektromobily a pomoci bloku omezit dovoz z Číny, která je lídrem v tomto odvětví.
 

Očekávalo se, že Tesla získá pro svůj závod na výrobu baterií v braniborské obci Grünheide unijní finanční prostředky ve výši 1,14 miliardy eur (29,2 miliardy Kč). Konečné rozhodnutí mělo padnout do konce roku. Americká automobilka neuvedla, proč svou žádost o financování stáhla. Sama podle odhadů německého ministerstva hospodářství do závodu na výrobu baterií investuje pět miliard eur.

Výstavba továrny na výrobu elektromobilů v posledních týdnech značně pokročila, uvedl mluvčí spolkového ministerstva obchodu. Budování závodu na baterie Tesla zahájila po získání předběžného povolení a čeká na schválení regionální vládou.

"Společnost Tesla informovala spolkové ministerstvo hospodářství a braniborské ministerstvo hospodářství (...), že stahuje svou žádost o státní dotaci IPCEI pro továrnu na baterie v Grünheide," uvedl dále mluvčí. Odkazoval přitom na evropské dotace přidělované na významné projekty společného evropského zájmu.

Výrobce elektromobilů požádal v listopadu 2020 také o regionální dotaci od Braniborska, uvádí webové stránky místní vlády. Mluvčí braniborského ministerstva hospodářství uvedl, že tato žádost stažena nebyla. Částka, o níž Tesla žádala, nebyla zveřejněna. Investice nad 100 milionů eur dostávají zpravidla 6,8 procenta své hodnoty, uvádí web.

Poslední kolo on-line konzultací pro veřejnost, která tak mohla vyjádřit ekologické a jiné obavy ohledně závodu vyrábějícího vozy a továrny na baterie, skončilo minulý týden. Šéf Tesly Elon Musk uvedl, že doufá ve formální zahájení výroby do konce roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist