https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tesla-ziskala-konecne-povoleni-k-provozu-sve-tovarny-v-braniborsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tesla získala konečné povolení k provozu své továrny v Braniborsku

4.3.2022 16:54 | BERLÍN (ČTK)
Zdroj | Pexels
Americký výrobce elektromobilů Tesla získal od braniborských úřadů povolení zprovoznit v Německu svou továrnu. Na tiskové konferenci to dnes oznámil braniborský premiér Dietmar Woidke, který schvalovací proces po dvou letech od začátku výstavby označil za obrovský úkol. Tesla doposud budovala svůj závod v braniborském Grünheide nedaleko Berlína s předběžnými povoleními. Woidke uvedl, že úřady už Tesle povolení předaly.
 

"Dnešek se stal pro Braniborsko velkým krokem do budoucnosti," řekl Woidke. "Začala se psát nová kapitola našeho průmyslového a hospodářského rozvoje," uvedl. Braniborsko, jako někdejší část Německé demokratické republiky (NDR), podle Woidkeho díky továrně učinilo další krok ke své ekonomické budoucnosti a ke klimaticky neutrální dopravě.

Zelenou Tesle udělil souhlas braniborského zemského úřadu pro životní prostředí, který patří pod braniborské ministerstvo životního prostředí. Podle úřadů továrna splňuje všechny standardy a požadavky ochrany životního prostředí. Rozhodnutí má 536 stran a dalších takřka 24.000 stran mají podklady.

Dlouho očekávané rozhodnutí je úlevou pro šéfa Tesly Elona Muska, který plánuje továrnu jako hlavního rivala pro automobilky Volkswagen, BMW a Mercedes-Benz na jejich domácí půdě. Evropští konkurenti totiž rozšiřují nabídky vlastních elektromobilů.

Závod, který má nakonec vyrábět i baterie a postupně až 500.000 aut ročně, poskytne Tesle výrobní základnu na jednom z nejkonkurenčnějších automobilových trhů světa. Továrna nabídne práci asi 12.000 lidí. Musk původně doufal, že se mu továrnu podaří zprovoznit už v polovině roku 2021.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist