https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/testu-na-bse-je-v-ceske-republice-dostatek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Testů na BSE je v České republice dostatek

22.8.2001 17:55 | PRAHA (ČIA)
Dostatek testů Prionics Check pro stanovení BSE má v současné době na skladě společnost O. K. Servis - Laboratorní technika (OKS), která je v České republice a ve Slovenské republice výhradním distributorem jediného u nás v současnosti používaného testu pro stanovení BSE. V reakci na dnes zjištěný druhý případ pozitivního testu na BSE v ČR to pro ČIA uvedl obchodní ředitel OKS Jan Kašpar.
 

"Z hlediska zásobování státních veterinárních ústavů, které testy provádějí, nemáme žádný problém," konstatoval Kašpar. Minulý týden podle jeho slov OKS dodala veterinářům 65 testovacích sad, které při současném tempu zhruba 500 testů denně vystačí na dva až tři týdny plného provozu laboratoří. "V zásobě máme ještě 38 sad (3800 testů), na počátku příštího týdne očekáváme naskladnění dalších 100 sad," upřesnil Kašpar. Přestože počet testů se v ČR zvýšil z 500 testů týdně před výskytem prvního případu BSE v ČR na současných zhruba 500 denně, nezaznamenala společnost OKS od laboratoří provádějící testování BSE žádné problémy z hlediska praktického provádění tohoto počtu analýz.

Metoda Prionics Check, kterou se v ČR testuje skot na BSE, byla mimo jiné validována Evropskou komisí, která prokázala stoprocentní citlivost na referenční (potvrzovací) immunohistochemickou metodu a stoprocentní specifičnost, tj. schopnost rozeznat BSE od ostatních neurologických onemocnění. Tohoto výsledku bylo dosaženo bez nutnosti opakování jediné analýzy, což svědčí o robustnosti a správném nastavení citlivosti testu.

"Test Prionics Check zaručuje maximální bezpečnost správného stanovení, protože pozitivní výsledek se určuje na základě tří kritérií. Test se úspěšně a spolehlivě používá pro hromadné sledování BSE více jak tři roky, což je z dostupných testů suverénně nejdéle," zdůraznil Kašpar.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist