https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/texaske-mesto-se-ocitlo-bez-pitne-vody-do-vodovodu-se-dostala-chemikalie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Texaské město se ocitlo bez pitné vody, do vodovodu se dostala chemikálie

16.12.2016 05:29 | AUSTIN (ČTK)
Texaské město Corpus Christy, ležící na pobřeží Mexického zálivu, muselo varovat svých téměř 320.000 obyvatel, aby přestali používat vodu z vodovodu k pití i mytí kvůli možnému znečištění průmyslovými chemikáliemi.
Texaské město Corpus Christy, ležící na pobřeží Mexického zálivu, muselo varovat svých téměř 320.000 obyvatel, aby přestali používat vodu z vodovodu k pití i mytí kvůli možnému znečištění průmyslovými chemikáliemi.
Texaské město Corpus Christy, ležící na pobřeží Mexického zálivu, muselo varovat svých téměř 320.000 obyvatel, aby přestali používat vodu z vodovodu k pití i mytí kvůli možnému znečištění průmyslovými chemikáliemi. Ani převaření, zmrazení, filtrování, chlorování či jiná dezinfekce podle městských úřadů nezaručí, že voda bude bezpečná.
 

"K pití, vaření a přípravě jídel by se měla používat pouze balená voda, stejně tak při výrobě ledu, čištění zubů, mytí nádobí, praní šatstva, anebo k umývání, a to až do dalšího vyrozumění," uvedly městské úřady.

Město zkoumá, zda v důsledku závady u místního výrobce asfaltu došlo k úniku přibližně 13 až 109 litrů emulgátoru, zvaného Indulin AA-86. Chemikálie může způsobit podráždění očí a popálení pokožky, podráždění dýchacích cest a poškození trávicího ústrojí. Úřady vyzvaly proto obyvatelstvo, aby se zdrželo používání vody z vodovodu, dokud nebudou známy výsledky testů, podnikaných v správním středisku státu Texas, Austinu.

Místních obchody vzápětí zažily nával zákazníků, kupujících balenou vodu. Řada místních škol zrušila vyučování, jiné vydávají žákům balenou vodu.

Corpus Christi není jediné město v USA, které v posledních letech má potíže s pitnou vodou. Média připomínají skandál ve městě Flint ve státě Michigan. Předloni tam úřad republikánského guvernéra Ricka Snydera rozhodl, že kvůli úsporám začnou zdejší vodárny čerpat pitnou vodu místo ze vzdáleného Huronského jezera ze znečištěné řeky Flint. Lidé upozornili na zápach a při měření byl zjištěn vysoký obsah olova. Bylo stanoveno, že voda je nevhodná k pití.

Město, v němž žije řada obyvatel na hranici chudoby, se tehdy potýkalo s vážnými finančními problémy. Státní úřady proto přebraly správu jeho financí. Kontaminovanou vodu tam konzumovaly tisíce dětí, u desítek lidí se objevily zdravotní problémy, u dětí lékaři zjistili vysoký obsah olova v krvi. I když se pak voda začala znovu čerpat z jezera, procházela už kontaminovaným potrubím. Skandálem se zabýval i Washington a prezident Barack Obama pak uvolnil 80 milionů dolarů (dvě miliardy Kč) na opravu potrubí.

Potíže s kontaminovanou vodou postihly i Charleston v Západní Virginii, hlavní město Washington či Jackson v Mississippi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist