https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezari-zacnou-zavazet-a-rekultivovat-piskovy-lom-u-brna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžaři začnou zavážet a rekultivovat pískový lom u Brna

17.8.2016 14:22 | BRATČICE (ČTK)
Společnost Pískovna Morava začne zavážet odpadem osmihektarový pískový lom u dálnice D52 mezi obcemi Ledce a Medlov na Brněnsku. Zahájí tak sanaci a rekultivaci, která potrvá 20 let. Důvodem tohoto záměru je erozní rýha, jež rozdělila dobývací prostor a kterou se nevyplatí těžit. Přišlo se na ni až při těžbě, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.
 

Zavézt je potřeba zhruba 800 000 metrů krychlových, což odpovídá 1,28 milionu tun materiálu. Na urovnaný terén pak bude rozprostřena vrstva skrývkových materiálů, dospodu přijde jíl a písekua na takto upravený terén bude rozprostřena vrstva ornice, uvádí se v dokumentu. Dobývací prostor má být zakrytý na původní úroveň terénu.

Po ukončení technické rekultivace má přijít na řadu ještě biologická, která spočívá zejména ve čtyřletém melioračním osevním postupu. Těžařská společnost už má téměř všechna povolení, nyní jí zbývá ještě povolení pro provoz zařízení na využívání odpadů.

Nyní se těží v jihovýchodní části dobývacího prostoru, zavážet se bude jižní část. Erozní rýha je hluboká 15 metrů a široká několik desítek metrů a těžba za ní je umožněná průrazem.

Společnost provozuje u dálnice nejstarší a také největší pískovnu na Brněnsku, zaměstnává 15 lidí. Těží a prodává písky, drcené či okrasné kamenivo. Loňské tržby podle výroční zprávy činily 45 milionů korun a zisk 8,5 milionu korun. Vlastníci společnosti jsou dva, a to Českomoravský štěrk a Kámen Zbraslav. Obě firmy drží ve společnosti poloviční podíl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist