https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezba-pisku-u-kostelce-je-nezakonna-ale-tezi-se-dal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Těžba písku u Kostelce je nezákonná, ale těží se dál

2.9.2005 | KOSTELECKÉ HORKY | MF Dnes
Smí, nebo nesmí firma Písník Kinský v Kosteleckých Horkých u Kostelce nad Orlicí těžit štěrkopísek?
 
Občanské sdružení Dům z modrého kamene z Horek tvrdí, že těžba, která může obec odříznout od zdrojů pitné vody, je nezákonná.

„Podle usnesení Krajského soudu v Hradci Králové je těžba nelegální. Soud zjistil nedostatky v postupu Městského úřadu v Kostelci nad Orlicí i Krajského úřadu v Hradci Králové, který se případem rovněž zabýval,“ uvedl zástupce sdružení Petr Kulíšek.

Podle lidí z Kosteleckých Horek těžba může v brzké době nevratně narušit režim podzemních vod. „V sázce není jen to, že místní lidé přijdou o vodu. Nikdo nevyvrátil ani obavu, že se zničí mokřadní společenstva vzácných druhů rostlin, které na zdejších loukách rostou,“ tvrdí jednatelka občanského sdružení Šárka Kulíšková.

Do nepřehledné kauzy Písník Kinský, která se táhne už tři roky, se zapojily krajský soud, krajský úřad i Městský úřad v Kostelci nad Orlicí. V nejbližších dnech má nezákonnou těžbu řešit i Česká inspekce životního prostředí. František Kinský, na jehož písníku panuje čilý ruch, však těžbu obhajuje.

„Povolení k těžbě mám, vydal je Báňský úřad v Trutnově. Navíc podle odborných posudků, které mám k dispozici, ke ztrátě vody ve studních pravděpodobně ani nedojde,“ uvedl Kinský.

Opačného názoru je hydrogeoložka Katuše Kubíková z pražské společnosti Wastech, která prováděla terénní průzkum studní v oblasti. „Vodní sloupec některých studní je na hranici využitelnosti. Znamená to, že pokud by hladina poklesla o třicet čtyřicet centimetrů, studny by byly k ničemu,“ řekla Kubíková.

S těžbou nesouhlasí ani většina obyvatel Kosteleckých Horek, velká část z nich je totiž na studních přímo závislá, vodovod je zaveden jen v jedné části obce.

„Celé Horky přijdou o vodu jen kvůli tomu, že někdo bude mít písek! Naše studny už nikdo nezachrání. Když se voda ztratí ze studní, zmizí i ze studánek a pramenů. Co to udělá se stromy a loukami, si nechci ani představit,“ posteskl si Jaroslav Michalec z Kosteleckých Horek.

S poklesem hladiny vody v sedmimetrové studni má vlastní zkušenosti. „Hydrogeologických posudků už bylo hodně a každý tvrdil něco jiného. Já vím jen to, že když se před dvaceti lety těžilo na druhé straně obce, voda nám téměř zmizela. Léta trvalo, než se podařilo škody úplně napravit,“ řekl Michalec.

František Kinský, majitel zámku v Kostelci nad Orlicí, však obavy místních lidí o dostatečné zásoby vody nesdílí.
„Rozhodnutím několika orgánů mi byla uložena řada opatření. Musel jsem vyvrtat monitorovací vrty nad obcí, zaměřit asi dvacet studní, které by mohly být těžbou nejvíc ohroženy. Společnost Orlická hydrogeologická stav vody ve studních neustále monitoruje,“ uvedl Kinský.

V případě, že by zásoby vody byly ohroženy, majitel písníku musí zajistit prohloubení studní. „Pokud by se voda ze studní ztratila, hradil bych toto prohloubení na své náklady nebo ze zisků písníku,“ ujistil Kinský.
reklama

 
Magdalena Sodomková

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist