https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thaindian-news-klima-ovlivnuje-migraci-ptactva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thaindian News: Klima ovlivňuje migraci ptactva

23.6.2008 05:59 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Vědci z Bostonské univerzity zkoumali změny v migraci stěhovavého ptactva. Dle závěrů jejich studie migraci významně ovlivňuje globální oteplování, napsal deník Thaindian News.
 

Vlaštovka obecná (Hirundo rustica).
Vlaštovka obecná (Hirundo rustica).
Foto: Jiří Bohdal/www.naturfoto.cz

Vědci sledovali načasování migrace u 32 druhů ptáků na východním pobřeží Massachusetts. Ptáci byli zachyceni do speciálních sítí a následně označeni kroužkem na noze. Díky kroužku bylo po opětovném vypuštění ptáků umožněno sledování jejich pohybu.

Podle deníku Thaindian News vědci zjistili, že ve srovnání se situací před 38 lety přilétá některé stěhovavé ptactvo dříve. Tato změna migračního chování je, jak tvrdí studie, způsobena zvýšením průměrné teploty, která na východě Massachusetts vzrostla od roku 1970 o 1,5 °C.

Z výzkumu vyplývá, že druhy ptáků, které zimují na jihu Spojených států, jako je například strnadec mokřadní, se změnám klimatu přizpůsobují rychleji - pokud jsou jarní teploty vyšší, tyto druhy ptactva přilétají dříve. Naopak druhy zimující více na jihu, jako je například tyran chocholatý zimující v Jižní Americe, mění své migrační návyky jen pomalu, a to i přes oteplování. Vědci jsou proto přesvědčeni, že na rychlost, kterou se ptáci přizpůsobují oteplování klimatu, má vliv vzdálenost, kterou musí uletět - čím delší vzdálenost, tím pomaleji ptáci mění načasování své migrace.

Podle článku zveřejněného dne 22. 6. 2008 v deníku Thaindian News.



reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist