https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thaindian-news-otepleni-ve-stredoveku-bylo-zpusobeno-prirodnimi-klimatickymi-mechanismy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thaindian News: Oteplení ve středověku bylo způsobeno přírodními klimatickými mechanismy

9.4.2009 11:44 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Švýcarští vědci odhalili přírodní klimatické mechanismy, které oteplily Evropu v době před asi 1000 let, píše server Thaindian News.
 

Cedrový háj.
Cedrový háj v okolí marockého městečka Azrou.
Foto: Jiří Došek/Ekolist.cz

Podle článku v časopisu New Scientist výzkum vedla Valerie Trouetová na Švýcarském federálním institutu pro výzkum lesů, sněhu a krajiny (WSL) v Birmensdorfu.

Období teplého klimatu ve středověku bylo podle vědců spíše regionálním než globálním jevem a způsobila jej změna v distribuci tepla po planetě.

Cestu poznávání globálního klimatu tehdejší doby, během takzvaného „středověkého teplého období,“ Trouetová se svými spolupracovníky začala studiem dvou přírodních úkazů: letokruhů marockých cedrů z pohoří Atlas a krápníků ze skotské jeskyně pod rašeliništěm. Jsou to prý klíče ke stanovení vlhkosti v těchto regionech za posledních tisíc let.

Počasí ve Skotsku je silně ovlivňováno stabilní islandskou tlakovou níží a počasí Maroka trvalou azorskou tlakovou výší.

„Kombinací získaných údajů, které ukazovaly na vysokou vlhkost vzduchu ve Skotsku a značné sucho v Maroku, jsme zjistili, jak velké rozdíly tlaku mezi těmito oblastmi v té době byly,“ řekla Trouetová.

Tlakový rozdíl dále odhalil, že středověká éra byla ovlivňována silně pozitivní Severoatlantickou oscilací (NAO) – silným západním prouděním, které přináší vlhčí vzduch do severní Evropy a sušší do oblasti Středomoří. Čím je pozitivita oscilace větší, tím je vzduch, který vane na kontinent, teplejší.

Myšlenka, že by letokruhy mohly vypovídat o historických klimatických změnách, není nová, ale tým Trouetové je v Evropě prvním, který nahlédl před rok 1400. Zjistili, že silně pozitivní NAO trvala asi 350 let od roku 1050 až do roku 1400.

Vědci také přišli s hypotézou vysvětlující, proč bylo teplé proudění tak trvalé. Byla výsledkem porovnání jejich vlastních dat s informacemi z jiných oblastí světa z té doby a jejich použitím do různých modelů.

„Ukázalo se, že v tropickém Tichém oceáně, byl systém El Niňo v negativním módu La Niňa, což znamená, že tam bylo chladněji než obvykle,“ řekla Trouetová.

El Niňo a NAO jsou spojeny jevem zvaným termohalinní cirkulace, který je hybnou silou „oceánského dopravníkového pásu,“ jenž řídí mořské proudy různé hustoty napříč světovými oceány.

Podle Troueové se mód La Niňa v Pacifiku a pozitivní mód NAO mohly dlouhodobě navzájem posilovat - pozitivní zpětnou vazbou, a tím by se dala vysvětlit stabilita této středověké klimatické anomálie.

Podle článku Medieval warming 1000 yrs ago was a result of natural climate mechanism vydaném na serveru Thaindian News dne 4. dubna 2009;


reklama

 
Kamila Pletánková a Jiří Došek

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist