https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thajsky-ostrov-samui-oblibeny-mezi-turisty-se-potyka-s-nedostatkem-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thajský ostrov Samui, oblíbený mezi turisty, se potýká s nedostatkem vody

4.7.2023 11:20 | BANGKOK (ČTK)
Samui
Samui
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Thajský ostrov Samui se potýká s nedostatkem vody. Ten souvisí s nárůstem cestovního ruchu na úroveň srovnatelnou s obdobím před začátkem pandemie covidu-19 a s nedostatečnými srážkami, informoval list The Guardian. Ostrov je proslulý bílými písečnými plážemi, malebnými chrámy a luxusními letovisky. Právě ta spotřebovávají velké množství vody, mnohdy na úkor místních obyvatel, kteří žijí v jejich okolí.
 

"Rád bych lidi požádal, aby vodou šetřili a používali ji střídmě. Když si navzájem pomůžeme, můžeme to zvládnout," uvedl zástupce starosty ostrova Sutcham Samtchong. Dodal že se úřady situaci snaží vyřešit a snaží se předejít tomu, že by provinční správa označila Samui za kalamitní oblast.

Ostrov podle Samtchonga potřebuje 30 000 kubických metrů vody na den. Podvodní potrubí by jich na ostrov mělo z pevniny přepravit 24 000 a dalších 30 000 na doplnění zásob v nádrži by mělo dorazit dnes, uvedl provinční vodohospodářský úřad.

V období sucha, což je od března do května, se Samui s nedostatkem vody potýká běžně. Letos ale situaci vedle nárůstu cestovní ruchu zhoršuje také meteorologický jev El Niňo, který narušuje průběh srážek a teplot a konkrétně v tropech vyvolává sucha.

Vědkyně Kannapa Pongponrat Čieočanová z univerzity Thammasat označila za zásadní problém také špatné plánování ostrovní infrastruktury, která není připravena na stále se rozrůstající populaci ostrova, kam se stěhují lidé z celého Thajska za prací. Na Samui také rychlým tempem přibývá luxusních hotelů, lázní nebo golfových hřišť.

"Podle mého výzkumu jsou to právě velké společnosti, velké hotely, čtyřhvězdičková nebo pětihvězdičková letoviska a luxusní resorty, kde je velká spotřeba vody. Komunity žijící v blízkosti těchto nemovitostí, které čerpají veškerý objem (dostupné) vody, následně trpí jejím nedostatkem," uvedla Čieočanová.

Místní obyvatelé jsou pak odkázání na nákup vody z nákladních aut, která ji po ostrově rozvážejí. "V jednu dobu voda netekla celý týden," řekla Džutcharatch, která pracuje jako masérka a pronajímá pokoje. "Na podnikání se to podepsalo," dodala.

Místo toho, aby podnikatelé těžili z obnoveného přílivu turistů, utrácejí za nákup vody, uvedl prezident ostrovní Asociace cestovního ruchu Ratčaporn Púlsavadí. Počet dostupných pokojů podle něj na Samui vzrostl z 5000 za koronavirové pandemie na současných 25 000, což odpovídá roku 2019, tedy době před pandemií


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist