https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-australian-klimaticke-zmeny-pomuzou-vyssim-vynosum-tvrdi-australsti-zemedelci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Australian: Klimatické změny pomůžou vyšším výnosům, tvrdí australští zemědělci

13.5.2008 09:38 | PRAHA/MELBOURNE (Ecomonitor)
Zemědělská produkce v Austrálii se má v následujících čtyřiceti letech spíše zdvojnásobit, než by poklesla. Důvodem mají být změny klimatu. Podle australských zemědělců jsou současné zprávy o negativních dopadech klimatických změn zveličené a vliv klimatu na úrodu je špatně interpretován, píše deník The Australian.
 

Pole s nedozrálou pšenicí.
Pole s nedozrálou pšenicí. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 France.
Foto: David Monniaux/Wkimedia Commons

Ve zprávě zveřejněné Australským zemědělským institutem tvrdí jeho výkonný ředitel Mick Keogh, že se množství vypěstovaných plodin bude výrazně zvyšovat až do roku 2050. Důvodem má být růst celosvětové populace a také ekonomické bohatství, které bude navyšovat poptávku po australské produkci. Když se australské zemědělství zavčas přizpůsobí, produkce se v důsledku změny klimatu zvýší, místo aby se snížila, tvrdí zpráva zemědělského institutu.

Svůj podpis pod Kjótským protokolem vysvětlovali australský předseda vlády Kevin Rudd i ministr zemědělství Tony Burke kromě jiného tím, že do poloviny století by zemědělské výnosy měly poklesnout o 20 %. Podle Micka Keogha by klimatické změny, v případě že nastanou, měly naopak některým oblastem (jako je například Queensland) přinést více vláhy, což bude mít pozitivní dopad. Vědecké výzkumy ukazují, že nárůst oxidu uhličitého v atmosféře zvyšuje růst rostlin až o třicet procent. Vědci tento jev nazvali uhlíkové hnojení.

Podle Micka Keogha vytvářejí média představu, že klimatické změny zemědělství zcela zlikvidují, což je podle něj ale jen špatné čtení vědeckých studií. Před nedávnem publikovaná studie Australského úřadu pro zemědělství a zdroje (ABARE) si podle Keogha vybrala ty nejčernější klimatické scénáře a ty projektovala na dlouhodobé předpovědi. Podle zprávy ABARE dojde v důsledku klimatických změn ke zpomalení celosvětové ekonomiky a také k poklesu poptávky po potravinách. "To je ale za předpokladu stálého růstu počtu obyvatel velmi nepravděpodobné," řekl deníku The Australian Keogh. Podle něj je nesmyslný i předpoklad, že se zemědělství nedokáže měnícímu se klimatu přizpůsobit.

"V mnoha případech došlo za posledních několik desetiletí v důsledku růstu teploty k nárůstu zemědělské produkce, nikoli k jejímu poklesu," prohlásil Keogh. "Pokusy v běžných podmínkách vykazují 15% zvýšení růstu rostlin kvůli vyššímu obsahu oxidu uhličitého, v laboratorních podmínkách jde až o 30%," dodal.

Charles Burke, chovatel hovězího dobytka z Lake Somerset řekl deníku The Australian, že většina farmářů je skeptických k důkazům, které ukazují, že se klima skutečně mění. Většina prý věří, že jde jen o běžné výkyvy. Burke doufá, že po současném období sucha se Queensland dočká bohatších dešťových srážek. "Nikdo z nás nestrká hlavu do písku, ale pro budoucí plánování potřebujeme mít správné informace," dodal.

Podle článku Johna Stapletona na serveru The Australian ze dne 12. května 2008.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist