https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-australian-palivem-budoucnosti-ma-byt-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Australian: Palivem budoucnosti má být uhlí

8.11.2007 08:17 | PRAHA/PAŘÍŽ (Ecomonitor)
Závislost světa na fosilních palivech v budoucnu výrazně poroste, a to i přes obavy z klimatických změn. Tvrdí to ve své právě vydané zprávě Mezinárodní energetická agentura (IEA). Hlavním palivem příštích let má být uhlí, píše deník The Australian.
 

Zpráva Výhled světové energetiky (World Energy Outlook 2007), která zkoumá budoucnost energetiky až do roku 2030, tvrdí, že velký návrat na výsluní čeká uhlí. Blízký východ a Rusko se stanou ještě důležitějšími dodavateli ropy a Čína s Indií budou stát za největší částí nárůstu poptávky po energiích.

„Trendy v poptávce po energiích, dovozu, využívání uhlí a s tím spojené produkci emisí skleníkových plynů zveřejněné v letošní zprávě jsou mnohem horší, než předpoklady zveřejněné v loňském roce,“ varuje IEA. Agentura tak dává jen velmi malou naději energetickému průlomu, který by mohl skutečně účinně snížit celosvětové emise skleníkových plynů, píše The Australian.

Podle IEA v tuto chvíli není znám žádný čistý zdroj energie, který by mohl uspokojit poptávku po energiích v nejchudších regionech světa a zároveň by nebyl nešetrný k životnímu prostředí. Zpráva naopak předpovídá, že do roku 2030 bude především v rozvojových zemích, jako je Čína nebo Indie, kralovat uhlí, jeden z nejstarších zdrojů energie - a také ten nejšpinavější. Právě kvůli obrovskému růstu ekonomik těchto zemí bude podle IEA stoupat hlad po uhlí. „Jeho spotřeba může mezi lety 2005 – 2030 vzrůst až o 73 %,“ tvrdí zpráva IEA. Čína a Indie již dnes spotřebovávají 45 % světové produkce uhlí, píše The Australian.

Čína, která se letos stala největším producentem skleníkových plynů na světě, má v roce 2010 překonat USA v poptávce po energiích. Indie zase dosáhne energetické spotřeby jako Japonsko, Jižní Korea a Austrálie dohromady.

Podle scénářů IEA by bez politických omezení narostla spotřeba energií do roku 2030 o 50 % a 84 % nových zdrojů by využívalo fosilní paliva. Díky tomu by teplota na zeměkouli mohla vzrůst po roce 2030 až o šest stupňů Celsia.

Podle článku Adama Plowrighta v deníku The Australian ze dne 7. 11. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist