https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-australian-roste-pocet-quotekologickych-uprchlikuquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Australian: Roste počet "ekologických uprchlíků"

13.5.2004 10:56 | PRAHA/SYDNEY (EcoMonitor)
Ekologičtí aktivisté pocházející z tichomořských ostrovů, které jsou ohrožovány zvyšující se hladinou moří, vyzvali Austrálii, aby právně uznala "ekologické uprchlíky", kteří se snaží uniknout důsledkům globálního oteplování.
 

Ochránci životního prostředí, kteří minulý týden navštívili australský kontinent, hovořili o změnách klimatu. Kvůli zvyšující se hladině moře a rostoucímu počtu nepříjemných událostí jako jsou např. cyklony se jednoho dne tichomořské ostrovy s malou nadmořskou výškou stanou neobyvatelnými. Fiu Mataese Elisara-Laulu z ostrova Samoa řekl, že Austrálie má zvláštní odpovědnost za poškození životního prostředí, protože je v této části světa největším producentem skleníkových plynů způsobujících globální oteplování.

V australském rozhlase prohlásil, že pokud se tato situace nebude řešit, mají obyvatelé tichomoří opravdový důvod, aby byli považováni za "ekologické uprchlíky". Austrálie je podle něj bohužel příliš chabý vůdce pro oblast Tichomoří. "Z našeho úhlu pohledu chtějí přijmout vedení, ale nechtějí přijmout odpovědnost."

Konzervativní vláda premiéra Johna Howarda se v roce 2002 připojila ke Spojeným státům americkým a odmítla ratifikovat dohodu OSN o snižování produkce skleníkových plynů. Dohodu označovanou jako Kjótský protokol označila za chybnou.

Před pěti týdny skupina australských badatelů oznámila informace o zneklidňujícím celosvětovém nárůstu emisí skleníkových plynů od roku 2002. Ten je téměř úplně způsoben spalováním fosilních paliv. Skleníkovým plynům je kladeno za vinu stálé oteplování zemské atmosféry, které se projevuje od průmyslové revoluce.

Pokud zapomeneme na kontroly a omezení, bude globální oteplování v průběhu následujících sta let příčinou významného růstu úrovně oceánu, a to kvůli tání polárních ledovců a tepelné expanzi. Globální oteplování pravděpodobně může i za nárůst přírodních katastrof jako jsou povodně, sucha a vichřice, stejně jako za poškození korálových útesů a ostatních velmi citlivých ekosystémů. Elisara-Laulu byl v Austrálii společně se Siuilou Toloaovou z organizace, která zachraňuje ostrov Tuvalu. Na své "cestě za spravedlnost pro ovzduší" se snažili přesvědčit Austrálii, aby sehrála mnohem aktivnější úlohu v boji proti klimatickým změnám. Jejich cestu podporovaly charitativní a ekologické organizace, například Přátelé Země.

Podle článku dopisovatele ze Sydney, The Australian, 3. 5. 2004


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist