https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-economist-mexiko-chce-bojovat-proti-zmene-klimatu-a-ziskat-politicky-kapital
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Economist: Mexiko chce bojovat proti změně klimatu a získat politický kapitál

21.4.2009 17:17 | PRAHA/MEXICO CITY (Ecomonitor)
Podle mexického prezidenta Felipe Calderóna jsou klimatické změny největší výzvou, před kterou bude lidstvo stát v jednadvacátém století. Takové prohlášení z úst konzervativního vůdce rozvojové země, která ve velkém vyváží ropu, může znít poněkud zvláštně. Ale mexická halva státu si vybrala boj za omezení emisí skleníkových plynů za jeden z hlavních bodů svého působení v úřadě. Alespoň co se týče prohlášení, píše deník The Economist.
 

Campeche
Zvyšující se hladina moří ohrožuje téměř polovinu východního pobřeží Mexika. Pohled na město Campeche, stát Campeche, Mexiko.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

Calderón oznámil, že Mexiko by mělo snížit své emise o polovinu do roku 2050. Také tlačí na co nejrychlejší vznik fondu, do kterého by měly přispívat všechny země a ty nejchudší by z něj měly získávat finance na ekologické projekty. Také prezident Obama pochválil svůj mexický protějšek za myšlenku společného trhu s povolenkami na emise, který by měl pokrývat celou Severní Ameriku.

Mexický prezident prohlašuje, že jeho zájem o klimatické změny je veden pouhým selským rozumem. Mexiko je jednou ze zemí, která bude nejvíce dotčená změnou klimatu a zároveň je to země, která má dostatek využitelných zdrojů obnovitelné energie. Mexiko během Calderónovy vlády zasáhly několikrát přírodní pohromy. Během devastujících povodní v roce 2007 se ocitlo 80 % státu Tabasco pod vodou. Škodu vyčíslil stát na pět miliard dolarů. Ve stejné době na severu země trpěla zdejší zemědělská půda dlouhým suchem. Území Mexika mohou zasáhnout hurikány jak z Tichého oceánu, tak z Atlantiku. Bouře přitom budou podle řady vědců častější a silnější v důsledku teplejší vody v oceánech. Zvyšující se hladina moří zase ohrožuje téměř polovinu východního pobřeží Mexika, píše The Economist.

Jenže Mexiko samo produkuje jen 1,5 % celosvětových emisí. Jeho území bude zasaženo změnou klimatu bez ohledu na to, co samo udělá. Podle Economistu ale země argumentuje tím, že nemůže samo hlásat vodu a pít víno, tedy že musí samo omezovat emise, když to chce po jiných. Zároveň si tak chce dodat politické váhy u svého souseda - USA. Podle Economistu vidí Mexiko v otázce klimatických změn velký politický a diplomatický kapitál.

Mexiko má sice jedenáctou největší ekonomiku a počet obyvatel, ale jeho váha na mezinárodním poli pomalu klesá. Důvodem je prý velká blízkost USA, která z něj v očích některých jiných zemí dělá satelit Spojených států, píše Economist. Iniciativa v otázce klimatických změn tak může Mexiku pomoci stát se zajímavým mezinárodním partnerem, který spojuje průmyslové a rozvojové země. Další rozvojové země totiž nejsou omezování vlastních emisí zdaleka tolik nakloněny, ačkoli Brazílie zřejmě změní názor, píše Economist.

Dalším důvodem je fakt, že těžba ropy v Mexiku stále klesá a naopak země má velké možnosti, jak využívat obnovitelné zdroje energie. V současnosti se vyrábí kolem 17 % elektřiny ve vodních elektrárnách. Ve státě Oaxaca vzniká větrná farma, která by měla dodávat energii pro 200 000 obyvatel a ušetřit 150 0000 tun oxidu uhličitého ročně. Vláda jedná s německým výrobcem o stavbě továrny na výrobu solárních panelů. Podle studie konzultační firmy McKinsey by díky snaze snížit emise skleníkových plynů o čtvrtinu mělo v Mexiku vzniknout půl milionu nových pracovních míst do roku 2030.

Jenže otázkou je, zda se podaří současnému prezidentovi snížit emise o 5 % do konce svého mandátu v roce 2012. Příkladem je podle Economistu projekt ProÁrbol, v rámci kterého bylo v roce 2007 vysázeno na 250 milionů stromů. Podle oficiálních údajů jich ale 40 % již uschlo.

Vládní plán také neříká nic o tom, jak by mělo být omezování emisí financováno, což je důležitá otázka vzhledem k prudkému zpomalení ekonomiky.

Podle článku deníku The Economist ze dne 16. 4. 2009.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist