https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-guardian-ve-zlute-rece-byla-vyhubena-jiz-tretina-rybich-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Guardian: Ve Žluté řece byla vyhubena již třetina rybích druhů

20.1.2007 15:58 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Přehrady, znečištění a intenzivní rybolov – to jsou příčiny vyhubení třetiny rybích druhů v čínské Žluté řece. O této skutečnosti informovala ve čtvrtek čínská média, píše ve svém článku Jonathan Watts na serveru Guardian.
 

Tato zpráva ještě zvýšila obavy, že čínské veletoky trpí téměř neregulovanou ekonomikou státu v oblasti životního prostředí.

Se svými přibližně 5474 kilometry, vedoucími z Tibetu do Bohaiského moře, je Žlutá řeka často nazývána kolébkou čínské civilizace. Je druhou nejdelší řekou Číny. V minulosti se jí také říkalo „Čínský smutek" kvůli častým záplavám. Dnes je známá jako řeka, na níž dochází k jejímu nadměrnému využívání za účelem zisku přírodních zdrojů. Zásobuje vodou miliony lidí a 15 procent čínského zemědělství, je také silně využívána k výrobě energie.

„Žlutá řeka bývala domovem více než 150 druhů ryb, ale třetina z nich je nyní vyhubena a to včetně některých vzácných druhů," citoval deník People's Daily oficiální vyjádření čínského ministra zemědělství. Podle ministra klesl výlov ryb během několika minulých let o 40 procent. „Hlavní vinu nesou vodní elektrárny, které brání rybám v migraci, pokles vodní hladiny zapříčiněný ojedinělými dešti, intenzivní rybolov a znečištění," dodal ministr.

Minulý měsíc vláda oznámila, že znečištění Žluté řeky roste. V roce 2005 bylo do vody vypuštěno 4,3 miliardy tun odpadních vod, což bylo více než v roce 2004 (3,4 miliardy tun). Více než dvě třetiny vody nebyly vhodné k pití.

Přes přísná varování má ochrana přírody v Číně nízkou prioritu. Na ekonomický růst je naopak kladen velký důraz. Tato politika s sebou nese také dopad na živočišné druhy, které v řekách žijí. V loňském roce vědci oznámili, že v řece Jang-c'-ťiang již nežije delfínovec čínský – to zvýšilo obavy, že lidstvo zřejmě vyhubilo nejvzácnějšího kytovce na světě.

Podle článku Jonathana Wattse na serveru The Guardian z 19. 1. 2007.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist