https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-independent-tani-v-arktickych-oblastech-ohrozuje-sibirsky-permafrost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Independent: Tání v arktických oblastech ohrožuje sibiřský permafrost

17.6.2008 10:05 | LONDÝN (Ecomonitor)
V budoucnu bude permafrost rozprostírající se od Sibiře po Aljašku a Kanadu tát třikrát rychleji, než se původně předpokládalo. Tento fakt bude podle amerických vědců zapříčiněn rychlejším táním arktických ledovců, napsal britský deník The Independent.
 

Tání mořských ledovců dosáhlo během posledního léta svého historického maxima. Podle výsledků výzkumu amerického Národního centra pro atmosférický výzkum se nyní tání ledovců rozšiřuje i na pevninu do vzdálenosti téměř 1 000 mil (cca 1600 km) od pobřeží. Dochází tak k rozmrazení permafrostu v oblastech, kde to dříve zdaleka nebylo běžné. To s sebou samozřejmě přináší různé změny a rizika.

"Čím menší je plocha mořských ledovců, tím méně slunečního záření je odráženo a více tepla pohlcováno," uvádí s odvoláním na Národní centrum pro atmosférický výzkum deník The Independent.

Během září loňského roku byla tloušťka mořských ledů v průměru o 30 % menší, než je běžný průměr pro dané období. Od roku 1978 do roku 2006 došlo přitom v arktické oblasti ke zvýšení teplot o dva stupně Celsia nad dlouhodobý průměr.

David Lawrence z Národního centra pro atmosférický výzkum a jeho kolegové z Národního centra pro data o sněhu a ledu použili k predikování budoucího chování permafrostu počítačové modely. Zabývali se především vznikem tzv. taliků, tedy rozmrzlých míst půdy, která se nacházejí nad trvale zmrzlým permafrostem a pod sezónně rozmrzajícím pásem půdy.

Dle studie vznikají taliky v důsledku toho, že půda v létě rozmrzá do větší hloubky, než do které v zimě zamrzá. Následně proto dochází k hromadění tepla pod povrchem. Podle vědců umožňují tato rozmrzlá místa rychlejší hromadění tepla v půdách, které jsou vystaveny vyšší míře dlouhodobého tání. "Tyto výsledky implikují spojitost mezi rychlým táním mořských ledů a zdravím permafrostu," uvádějí vědci ve studii.

Vědci se zabývají i možnými širšími důsledky tání permafrostu. David Lawrence v této souvislosti upozornil, že v trvale zmrzlé půdě je vázáno asi 30 % celkových zásob uhlíku. Táním permafrostu se tento uhlík může začít uvolňovat, a přispívat tak ke globálnímu oteplování.

Jak na změny bude reagovat citlivý arktický ekosystém, je dle Lawrence stále nerozřešenou otázkou. Je tak kupříkladu možné, že se v budoucnu staneme svědky zrychlující se eroze pobřeží, zvýšení emisí metanu či třeba rychlejšího přibývání křovin v tundře. The Independent zároveň uvedl, že tání permafrostu s sebou může přinést problémy s podemíláním cest, ropovodů a budov, což může ohrozit celý region. Kromě toho mohou změny trvale zmrzlé půdy samozřejmě vážně ohrozit i faunu žijící v dané oblasti.

Podle článku Steva Connora zveřejněného dne 14. 6. 2008 na serveru The Independent.


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist