https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-observer-argentina-zaluje-ropne-spolecnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Observer: Argentina žaluje ropné společnosti

14.8.2007 09:57 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Sedmnáct mezinárodních firem čelí žalobě kvůli ničení přírody na rozsáhlém území Patagonie. Firmám, mezi kterými je i britská ropná společnost BP, hrozí pokuta ve výši 385 milionů liber, píše deník The Observer.
 

Argentinská vláda žaluje konsorcium Pan American Energy, ve kterém má BP 60% podíl, za rozsáhlé odlesnění krajiny, ke kterému došlo v důsledku budování silnic a deseti tisíc zařízení pro těžbu na ploše 900 tisíc kilometrů čtverečních. V důsledku znečištění krajiny došlo také ke kontaminaci pitné vody a kvůli tomu i šíření nemocí, píše deník Observer. Dalšími členy Pan American Energy jsou španělský Repsol, společnost Petrobras z Brazílie a dvě ropné společnosti z USA - Total a Exxon.

Ombudsman Eduardo Mondino, který předal případ ropných společností soudu, deníku řekl: „Řada těchto firem si je velmi dobře vědoma ekologických standardů, které by měly dodržovat. Ale je pro ně levnější zaplatit v Argentině pokutu.“

Nyní se celá kauza projednává u Nejvyššího soudu. Ten by měl rozhodnout o případném udělení pokuty a její přesné výši. Konečné rozhodnutí zřejmě padne až za několik měsíců.

Tiskový mluvčí konsorcia Pan American Energy Mario Calafell deníku Observer řekl: „Nemáme žádnou zodpovědnost za ničení životního prostředí. Ve skutečnosti máme certifikát, který dokazuje naši vysokou kvalitu v managementu ochrany životního prostředí.“

Podle článku Javiera Espinozy v deníku The Observer 12. 08. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist