https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-observer-poptavka-po-biopalivech-ohrozuje-biodiverzitu-v-delte-kenske-reky-tana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Observer: Poptávka po biopalivech ohrožuje biodiverzitu v deltě keňské řeky Tana

7.4.2008 09:39 | NAIROBI/PRAHA (Ecomonitor)
Ve Velké Británii roste poptávka po biopalivech a společnosti se ji snaží uspokojit. Mumias Sugar Company se sídlem v Keni se z tohoto důvodu rozhodla pěstovat cukrovou třtinu v oblasti delty řeky Tana. Tento záměr ale může mít pro daný ekosystém obrovský negativní důsledek - snížení biodiverzity. Odborníci varují, že pokud společnost zahájí v deltě pěstování cukrové třtiny, může se celá oblast brzy proměnit v ekologickou poušť, napsal The Observer.
 

Sklizeň cukrové třtiny
Sklizeň cukrové třtiny.
Foto: Edrossini /wikipedia.org

V současné době již ve Velké Británii vešlo v platnost nařízení, podle kterého se do benzínu nebo nafty musí povinně přidávat bioetanol či bionafta. Tímto rozhodnutím se země snaží snížit emise oxidu uhličitého vznikající spalováním fosilních paliv. Poptávka po biopalivech v Británii stoupá a slibuje značné zisky. Společnost Mumias Sugar Company se proto rozhodla začít v Keni pěstovat cukrovou třtinu na biopaliva i jako potravinu. K pěstování hodlá využít 20 000 hektarů půdy v okolí delty řeky Tana - oblasti, jejíž obyvatelé se povětšinou živí pastevectvím či v menší míře pěstováním rýže a farmařením.

Projekt společnosti může místnímu obyvatelstvu poskytnout tisíce nových pracovních příležitostí. Na druhou stranu je s ním však spojeno velké nebezpečí snížení biodiverzity. Povodí řeky Tana je v současné době domovem pestré řady živočišných a rostlinných druhů. Kromě hrochů, krokodýlů, slonů a lvů v oblasti žije obrovské množství druhů ptactva - lze zmínit např. rákosníka iráckého, cistovníka keňského či rybáka velkozobého. Z rostlin v oblasti roste například vzácný druh lotosu.

Pokud bude v místě zahájeno pěstování monokultury, bude řada rostlinných a živočišných druhů vytlačena. Britská královská společnost pro ochranu ptactva, která proti plánovanému projektu ihned protestovala, varuje, že zavlažování nových rostlin spotřebuje až jednu třetinu veškerých zásob vody v oblasti. Přitom předkládaný projekt není jediným, který by se v oblasti dal realizovat - existuje ještě několik dalších projektů, které jsou zaměřeny na komerční pěstování rýže či chov dobytka.

Proti plánům společnosti Mumias Sugar Company je v současné době zaměřena i kampaň organizace Nature Kenya. Ta mimo jiné varuje před tím, že realizace projektu bude znamenat zánik zimovišť ptactva a snížení počtu hmyzu, který pro ptáky představuje důležitý zdroj potravy. Vedoucí kampaně Nature Kenya Paul Matiku varoval před následky, které může mít vybudování přehrad. Ty totiž odkloní vodu, která je v období sucha nezbytnou potřebou pro divokou zvěř a pastevce dobytka. Kromě toho se podle něj zvýší i eroze půdy a negativní dopad zaznamená i teprve se rodící turismus.

Generální tajemník OSN Ban Ki-Moon apeluje na komplexní přehodnocení politiky biopaliv a v souvislosti s navýšením produkce plodin pro biopaliva upozornil na nebezpečí zvyšování cen potravin. Varovné hlasy proti biopalivům zaznívají jak od dalších činitelů OSN, tak i od členů samotné britské vlády. Ministr životního prostředí Elliot Morley vyzval vládu k odložení požadavku na přidávání biosložky do paliv do té doby, než bude známo dostatečné množství informací o využívání biopaliv a o problémech, které s jejich produkcí a použitím souvisejí.

Současná britská snaha přidávat do paliv podíl biosložky vysává zdroje cizích zemí a nepřímo podporuje dodavatele, jako je společnost Mumias Sugar Company. Britské nařízení sice požaduje, aby obchodníci uváděli podrobnosti o tom, odkud biopaliva kupují, ale stále neexistuje žádný postih za nákup biopaliv, která jsou získávány způsobem poškozujícím půdu, vodu či obyvatele oblasti, z níž pocházejí. Do budoucna bude nezbytné stanovit přísná pravidla určující, která biopaliva jsou v souladu s udržitelným rozvojem a která nikoli.

Podle článku Juliette Jowitové zveřejněného na serveru The Observer dne 6. dubna 2008


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist