https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-standard-klimaticke-zmeny-znici-africke-zemedelstvi-i-turistiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Standard: Klimatické změny zničí africké zemědělství i turistiku

16.2.2007 02:05 | PRAHA/NAIROBI (EcoMonitor)
Nepříznivé změny klimatu, které čekají Afriku, ovlivní tamní zemědělství i turistický sektor. Přitom právě tyto obory tvoří páteř ekonomiky řady afrických států. Podle nové zprávy se příjmy z turistiky, na kterých se celosvětově podílí Afrika třemi procenty, zřejmě změní v důsledků změn klimatu, píše deník Standard.
 

Podle zprávy se turisticky zajímavá místa černého kontinentu, včetně národních parků a chráněných oblastí, stanou pro návštěvníky méně přitažlivá kvůli klimatické změně. Nově zveřejněná zpráva Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) upozorňuje, že jestliže se budou skleníkové plyny i nadále vypouštět v současném objemu, bude pokračovat i oteplování planety, píše Standard.

Nebezpečí záplav a rozšiřování nemocí, které pocházejí ze znečištěné vody v nízko položených oblastech kontinentu, a odumírání korálových útesů v budoucnu negativně ovlivní řadu turistických destinací. V některých národních parcích subsaharské Afriky se předpokládá, že ubude 10 – 15 procent druhů. Také se odhaduje, že kolem roku 2080 se o pět až osm procent zvětší části kontinentu, které se nacházejí v suchém tropickém pásu a v subtropickém pásu. Podle studie, kterou potvrzují i závěry IPCC, by kolem roku 2080 na africkém kontinentu mohlo zcela skončit pěstování pšenice.

Pěstování zemědělských plodin poklesne kolem roku 2100 až o devadesát procent a nejhůře na tom budou malé zemědělské farmy. Za sto let zřejmě dosáhnou ztráty v zemědělství subsaharské Afriky něco mezi dvěmi až osmi procenty HDP.

V Keni zřejmě zcela zmizí tři plodiny: mango, kešu oříšky a kokosové ořechy. Ztráty na těchto plodinách se odhadují na částku 500 milionů dolarů na každý metr, o který se zvedne mořská hladina. Pobřežní zemědělské oblasti budou zřejmě ohrožené kvůli záplavám a zasolení zemědělské půdy. Předpokládané zvyšování hladiny oceánů zřejmě zvýši četnost záplav, zejména pobřeží východní Afriky. Ve stejné době se změny klimatu také negativně podepíší na lidském zdraví africké populace, píše deník Standard.

Afriku také ovlivní nárůst onemocnění malárií,asi o pět až sedm procent, zřejmě dojde i k mírnému rozšíření oblastí výskytu nemoci do roku 2100. Dříve nezasažené oblasti vrchovin v Keni, Etiopii, Rwandě a Burundi se zřejmě dočkají stálých výskytů této nemoci již kolem roku 2050. Podle odhadů bude kolem 2080 ohrožováno malárií kolem 80 milionů obyvatel Afriky. Podle studie budou mít změny i nestabilita klimatu vliv i na další široce rozšířené nemoci, jako je AIDS, píše Standart.

Podle článku Samuela Otieno The Standart Online 13. 02. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist