https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-star-bush-chce-mene-ropnych-paliv-duvodem-ale-nejsou-klimaticke-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Star: Bush chce méně ropných paliv, důvodem ale nejsou klimatické změny

7.2.2006 10:09 | PRAHA/OSLO (EcoMonitor)
Americký prezident George Bush ve své každoroční Zprávě o stavu Unie prohlásil, že je nutné zlomit závislost americké ekonomiky na ropných produktech. USA by měly také snížit příspěvek ke klimatickým změnám, nehodlají však zřejmě přistoupit ke Kjótskému protokolu.
 

Snižování závislosti na dodávkách ropy ze Středního východu by mělo zahrnovat nové technologie a energeticky účinnější uhelné i jaderné elektrárny, ale také širší využívání solárních panelů, větrných elektráren a hydroelektráren. "To je velmi dobrá zpráva, využití sluneční energie, větru a dalších zdrojů čisté energie je velký krok kupředu," komentuje prezidentský projev Hans Joachim Schellnhuber, ředitel Postupimského institutu výzkumu dopadů klimatických změn. Americký prezident ve své řeči uvedl, že chce zlepšit národní bezpečnost snížením závislosti na ropě dovážené z politicky nestabilních zemí. Prohlásil také, že tento plán "zlepší životní prostředí".

Jenže podle ekologů jeho plán není veden obavou o změny klimatu, ke kterým přispívá spalování uhlíkových paliv. "Nicméně by tyto kroky skutečně mohly pomoci v boji proti klimatickým změnám," říká Schellnhuber. "Možná že se na konci Bushova mandátu v roce 2009 dočkáme skutečných politických rozhodnutí na ochranu klimatu bez toho, aby americká vláda dokázala tento problém vůbec přijmout." Spojené státy jsou největším producentem skleníkových plynů a v roce 2001 odmítly ratifikovat Kjótskou dohodu o snižování emisí, protože by její plnění poškodilo americkou ekonomiku.

Podle Paala Prestruda, ředitele Centra pro mezinárodní výzkum klimatu a životního prostředí v Oslu, nejde o žádný posun k ekologičtější politice USA. Podle něj Bush v projevu neřekl, že bude snižovat objem spotřebovávaných energií. Americké emise narostly od roku 1990 do roku 2003 o 13 %, což je mnohem horší výsledek než u zemí, jako je Španělsko, Portugalsko, Kanada nebo Řecko, které Kjótskou dohodu podepsaly. Prezident Bush prohlásil, že USA zvýšily podporu výzkumu čisté energie a od roku 2001 za ní utratily téměř 10 miliard dolarů. Někteří odborníci se však domnívají, že zaměření na výzkum a nové technologie není tak účinné jako zavedení limitů a možností obchodovat s emisemi skleníkových plynů, což umožňuje Kjótská dohoda.

Bushovy návrhy vítá také Richard Tarasofsky z britského think-tanku Program pro energie, životní prostředí a rozvoj. Podle něj však "blednou ve srovnání s tím, co je skutečně potřeba udělat k odvrácení nebezpečí klimatických změn." Podle Tarasofského se účinná politika nemůže obejít bez jasně daných limitů a přesně definovaných cílů.

Podle článku Alistera Doyla The Star 01. 02. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist