https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-washington-post-tezba-stribra-v-montane-ohrozuje-medveda-grizzly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Washington Post: Těžba stříbra v Montaně ohrožuje medvěda grizzly

19.5.2003 17:29 | PRAHA/SEATTLE (EcoMonitor)
Medvěd grizzly je mnoho let velkou hvězdou amerických hnutí na ochranu přírody. Od té doby, kdy došlo k jeho ochraně zákonem o ohrožených druzích v roce 1975, jim tato šelma pomáhá získávat peníze i motivovat voliče k zájmu na tématech ochrany přírody. "Medvěd je naší silnou zbraní, která mobilizuje lidi a pomáhá chránit krajinu," říká Tracy Stone-Manning, výkonný ředitel Clark Fork Coalition, nevládní organizace ze západní Montany.
 

Dnes Bushova administrativa, více než kdokoli jiný z Bílého domu za posledních 28 let, rozhodla zasáhnout do života této "ikony". Horské území v Montaně, které je obýváno grizzlym, státní správa uvolnila pro průmyslové využití, přestože se proti rozhodnutí ozvala celá řada nevládních organizací. Poslední epizoda střetu se odehrála minulý týden, když Státní úřad rybářství a divoce žijících zvířat nařídil, že plánovaná těžba stříbra a mědi v Cabinet Mountain nesmí poškodit přirozené prostředí ani ublížit medvědům. Ochránci přírody budou žádat bezpečností opatření. Pokud vše dobře dopadne, půjde o první velký těžební projekt takového rozsahu, který by nepoškodil přírodní území.

Přitom ještě před několika lety státní správa podporovala významně chov medvědů grizzly v Montaně. Dokonce za vládního kabinetu George Bushe staršího byly dovezeny z Kanady čtyři samice, které měly podpořit rozrůstání chovu. Dnes se počet kusů snižuje od čtyřiceti ke třiceti a zdá se, že medvědům hrozí vyhubení. Jsou na tom podstatně hůř než medvědí populace v národních parcích Yelowstone nebo Glacier.

Rozhodnutí z minulého týdne předpokládá, že bude možné ochránit populaci medvědů, aby se jí nijak nedotkla těžba. Průmysl se vrací do hor v Montaně po 35 letech, což s sebou nese i vyšší dopravní zátěž v oblasti. Nákladní automobily mohou medvědy ohrožovat. Hrozbu představují také pytláci, kteří se do oblasti daleko snáze dostanou. Vláda bude požadovat po těžební společnosti Sterling Mining Co., aby zaměstnala dva profesionální hlídače medvědů, kteří budou monitorovat území 2 400 akrů zcela vyhrazených pro soukromí medvědů.

Podle článku Blaine Harden The Washington Post 18. 05. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist