ČIA, SITA"> Thomas Klestil se musel i v Bratislavě vyjadřovat k Temelínu - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thomas-klestil-se-musel-i-v-bratislave-vyjadrovat-k-temelinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thomas Klestil se musel i v Bratislavě vyjadřovat k Temelínu

21.11.2000 16:45 | PRAHA, BRATISLAVA (<A HREF="http://cia.atlas.cz" TARGET="_blank">ČIA</A>, SITA)
Otázky týkající se spuštění Jaderné elektrárny Temelín (JETE) provázely i návštěvu rakouského prezidenta Thomase Klestila na Slovensku. Na dnešní tiskové konferenci po jednání se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem rakouský prezident řekl, že v česko-rakouském sporu nejde o to, zda jaderná energie "ano či ne", ale o to, aby se pro jaderné elektrárny přijaly závazné bezpečnostní standardy, které by museli dodržovat všichni.
 

Český prezident Václav Havel se s Thomasem Klestilem sejde příští týden. Podle rakouského prezidenta je totiž důležité, aby nedošlo k přerušení přátelského dialogu. "Jaderné elektrárny v sousedních zemích jsou pro Rakousko problémem a je potřeba obyvatelsko uklidnit," řekl Klestil.

Rakouský prezident dále prohlásil, že Rakousko souhlasí s rozšiřováním Evropské unie a je ochotné při tomto procesu pomáhat. "Určitě však bude požadovat diskusi například o mobilitě pracovních sil nebo jaderné energetice," uvedl Klestil.

Slovensko-rakouské vztahy týkající se jaderné energetiky jsou podle Klestila a Schustera bezproblémové. Jako pozitivní uvedli prezidenti rozhodnutí slovenské vlády odstavit v letech 2006 až 2008 elektrárnu v Jaslovských Bohunicích. Rakouský prezident však poznamenal, že by si v tomto případě dokázal představit i dřívější termín.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist