https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thunbergova-nepojede-na-klimaticky-summit-kvuli-nerovnem-pristupu-k-vakcinam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thunbergová nepojede na klimatický summit kvůli nerovném přístupu k vakcínám

9.4.2021 13:40 | STOCKHOLM (ČTK)
Aktivistka nicméně prohlásila, že by mohla své rozhodnutí o neúčasti na summitu COP26, který se má podle plánu uskutečnit 1. až 12. listopadu ve skotském městě Glasgow, ještě změnit, pokud se situace s distribucí vakcín zlepší.
Aktivistka nicméně prohlásila, že by mohla své rozhodnutí o neúčasti na summitu COP26, který se má podle plánu uskutečnit 1. až 12. listopadu ve skotském městě Glasgow, ještě změnit, pokud se situace s distribucí vakcín zlepší.
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se nechystá zúčastnit listopadového klimatického summitu ve skotském městě Glasgow. Důvodem je nerovný přístup k vakcínám proti nemoci covid-19 ve světě, na který doplácejí chudé země, řekla Thunbergová agentuře AFP.
 

"Z důvodu extrémně nespravedlivé distribuce vakcín nepojedu na konferenci COP26, pokud se situace nezlepší," uvedla osmnáctiletá Švédka.

Thunbergová vyzvala britskou vládu, aby summit, odložený o rok z důvodu koronavirové krize, odložila znovu, jestliže nerovný přístup k očkování neumožní účast některých představitelů a aktivistů. Na bohaté země Thunbergová apelovala, aby se raději rozdělily o své dávky vakcín s obyvateli chudých zemí, "než aby očkovaly zdravé mladé lidi".

Aktivistka nicméně prohlásila, že by mohla své rozhodnutí o neúčasti na summitu COP26, který se má podle plánu uskutečnit 1. až 12. listopadu ve skotském městě Glasgow, ještě změnit, pokud se situace s distribucí vakcín zlepší. "Samozřejmě bych se moc ráda zúčastnila, ale pouze za rovných podmínek," podotkla.

Thunbergová se proslavila, když v roce 2018 začala sama chodit protestovat před sídlo švédského parlamentu ve Stockholmu za lepší ochranu klimatu. Její příklad následovaly tisíce mladých lidí po celém světě, kteří jsou nespokojení s přístupem politiků ke klimatické krizi. V roce 2019 se stala osobností roku časopisu Time a byla navržena na Nobelovu cenu za mír.

Redakce Ekolistu vypnula u tohoto článku možnost diskuze. Děkujeme za pochopení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist