https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thunbergova-v-londyne-celi-soudu-kvuli-protestu-prisla-s-usmevem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýnský soud zprostil Thunbergovou obvinění spojeného s klimatickým protestem

2.2.2024 22:55 | LONDÝN (ČTK)
Britský soud dnes zprostil obvinění švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, kterou loni zatkli na londýnském protestu proti fosilním palivům a obžalovali z narušení veřejného pořádku. Podle soudce nebylo na místě obvinění, protože zásah proti protestu byl neoprávněný, informovala agentura Reuters.
 

Jednadvacetiletou Thunbergovou v říjnu zatkla policie společně s desítkami dalších účastníků demonstrace u hotelu, který hostil energetickou konferenci s účastí těžařů ropy a plynu. Podle úřadů lidé odmítli naplnit podmínky policie, která je vyzývala, aby svůj protest přesunuli do k tomu vymezené oblasti.

Tato výzva, kterou státní zástupce u soudu vysvětloval obavou policistů z "vážného narušení života komunity", byla však podle soudce Johna Lawa nezákonná. Policie mohla zasáhnout mírněji a její pokyn směrem k protestujícím byl "tak nejasný, až byl nezákonný", citovala soudce agentura AP.

Thunbergová se v posledních letech účastní manifestací a klimatických protestů v různých zemích, vystoupila také na významných politických konferencích. Díky svým každotýdenním protestům před švédským parlamentem v roce 2018 se stala tváří celosvětového hnutí mládeže za boj proti změnám klimatu.

V Londýně ve čtvrtek stanula před soudem s dalšími čtyřmi obžalovanými ve věku od 19 do 59 let. Všichni vinu odmítli, v případě odsouzení jim hrozila pokuta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist