https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/times-of-india-globalni-otepleni-ohrozuje-australske-klokany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Times of India: Globální oteplení ohrožuje australské klokany

21.10.2008 10:00 | PRAHA/WASHINGTON (Ecomonitor)
Podle nové studie stačí nárůst průměrné teploty vzduchu o pouhé dva stupně Celsia, aby mělo podnebí zničující vliv na populaci australské ikony - klokana, píše agentura ANI.
 

Uluru
Skála Uluru v centrální Austrálii. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Uluru"
Foto: Wikipedia

"Naše studie prokázala, že změny klimatu mohou snížit, nebo dokonce vyhladit populaci některých klokanovitých druhů v severní Austrálii," říkají autoři studie Euan G. Ritchie a Elizabeth E. Bolithová z australské Univerzity Jamese Cooka.

Ritchie a Bolithová pro výzkum použili počítačovou simulaci a tříleté pozorování ve volné přírodě. Snažili se určit možný vliv klimatických změn, které nás podle odhadů čekají v následujících 50 letech, na čtyři vybrané druhy klokanů. A zjistili, že už nárůst průměrné teploty o půl stupně Celsia negativně ovlivňuje území, na kterém klokani žijí. Dva stupně Celsia navíc zmenší prostor o 48 %, šest stupňů Celsia může omezit vhodný prostor až o 96 %, uvádí agentura ANI.

Ritchie uvedl, že obecně přijímané prognózy klimatických změn předpovídají nárůst průměrných teplot o 0,4 - 2 stupně Celsia do roku 2030. Odhady ale mluví o zvýšení teplot až o 2 - 6 stupňů Celsia do roku 2070.

Změny podnebí mají menší vliv na zvířata samotná, výrazněji ale ovlivňují jejich přirozené prostředí a podmínky pro život. Jedná se zejména o množství dostupné vody.

"Tohle se již v Austrálii částečně děje," dodal Ritchie. Autoři studie také tvrdí, že kvůli teplejšímu počasí a nepředvídatelným srážkám se může měnit přirozené prostředí. Vhodné pastviny degradují a vyschnou přirozené zásobárny vody, píše agentura ANI. "Pro méně pohyblivé druhy to může znamenat hladovění, ztrátu reprodukčních schopností nebo smrt," varuje studie.

Přestože se s postupujícími změnami klimatu mohou klokani vyrovnat prostě tím, že se odstěhují, vegetaci a prostředí, na které jsou zvyklí, přesunout nemohou.

Klokan antilopí, druh zvyklý na horké, tropické klima, čelí největšímu potenciálnímu nebezpečí. Podle autorů studie stačí oteplení o dva stupně Celsia, aby se jeho akční rádius zmenšil o 89 %. Zvýšení teplot o šest stupňů Celsia už může vést k vyhynutí tohoto druhu, pokud nebude schopen adaptovat se na nové podmínky. Těmi budou hlavně vyschlé pastviny jako pravděpodobný následek teplotních výkyvů, uvádí agentura ANI.

"Velcí klokani antilopí jsou ekonomicky velmi cenní pro ekoturistiku i masný průmysl. Hodně druhů slouží jako významný potravinový zdroj pro domorodé obyvatele," říkají Ritchie a Bolithová.

Podle článku pro The Times of India zveřejněného dne 16.října 2008



reklama

 
Eva Charvátová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist