https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/times-of-india-zadne-zelene-medaile-pro-atenskou-olympiadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Times of India: Žádné zelené medaile pro aténskou olympiádu

30.8.2004 11:46 | PRAHA/ATÉNY (EcoMonitor)
Mezinárodní organizace Greenpeace diskvalifikovala aténské olympijské hry ze závodu v ohleduplnosti k životnímu prostředí. Zpráva Greenpeace nazvaná "Jak zelené jsou hry" konstatuje, že "zelená energie je nejnápadnějším selháním olympiády v Aténách."
 

"Ve státě, který se prezentuje jako země nekonečného slunečního svitu, by nemělo být tak složité využít pro hry solární energii. Ale množství zelené energie využité pro olympijské hry se blíží k nule," tvrdí aktivisté.

Organizace Greenpeace vytvořila v letech 1992 a 1993 ideu Zelené olympiády se speciálním systémem environmentálních směrnic. Jejich cílem, podporovaným mnoha sportovci, a dokonce také Mezinárodní olympijskou komisí, bylo zabezpečit, aby se "Zelené hry" staly celoplanetární ukázkou environmentálních řešení.

Výše zmíněná zpráva oznamuje, že Atény anulují většinu z pokroků v oblasti životního prostředí, učiněných v Sydney v roce 2000.

Nejkontroverznější případ se stal ve Schiniasu, ležícího několik kilometrů od Atén, kde se koná závod kánoistů. Nevládní ekologické organizace argumentovaly, že tamější mokřad je velmi důležitý, a navíc jeden z posledních dochovaných v regionu Attika, a proto by měl být chráněn. Závod se přesto přímo ve Schinias koná.

"Užívání solární energie při výstavbě a provozu, vyřazení PVC, rozvoj zón bez aut a ochrana lokalit kulturního a přírodního dědictví v Sydney v roce 2000 mělo jít Aténám příkladem. Aténská olympijská komise však neprojevila žádnou snahu poučit se ze zkušeností ze Sydney," říká Shailendra Yashwant, mezinárodní ředitel kampaní Greenpeace.

Řecké úřady údajně během kandidatury na pořádání olympijských her hovořily o svých záměrech zahrnujících programy a akce šetrné k životnímu prostředí. Podle některých názorů však sliby nebyly čestné. Zpráva organizace Greenpeace si stěžuje, že sliby řeckých úřadů vykouzlily obrázky solárních panelů, recyklovaných a netoxických stavebních materiálů, avšak ve skutečnosti to byly pouze fantazie.

Podle Nikose Charalambidese z řecké pobočky organizace Greenpeace ukazuje "Seznam selhání v ochraně životního prostředí během olympijských her v Aténách v roce 2004", že když není silná politická vůle, selhání převýší výhry. Atény jsou v ohleduplnosti k životnímu prostředí za Sydney hodně pozadu."

Zpráva také říká, že řecká vláda měla kompetence, finanční prostředky i čas k tomu, aby dostála standardům Zelené olympiády, projevila však krátkozraké, absolutně minimální úsilí. A řecké úřady předvedly značnou lhostejnost a neschopnost.

Podle článku v Times of India ze dne 14. 08. 2004


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist