https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/times-online-antarktida-se-otepluje-ze-vsech-mist-na-svete-nejvic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Times online: Antarktida se otepluje ze všech míst na světě nejvíc

4.4.2006 09:34 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Teplota vzduchu nad Antarktidou vzrostla oproti zbytku planety trojnásobně. Ačkoli bylo již dříve známo, že teplota prudce roste na Antarktickém poloostrově, výběžku země směřujícím k Jižní Americe, nebylo dosud možné prokázat tento trend pro celý kontinent.
 

Aktuální analýza dat z meteorologických balónů vědců z Britského antarktického výzkumu (BAS) ukázala, že ve spodní úrovni antarktické atmosféry stoupá teplota nejrychleji ze všech míst na celé planetě. V průběhu posledních třiceti let vzrostla teplota v troposféře (v nejnižších 8 kilometrech atmosféry) o 0,5 až 0,7 stupně Celsia za desetiletí. Podle výzkumů mají klimatické změny projevující se nad tímto kontinentem nestejné dopady na planetu. Zřejmě nejsilněji pak působí právě v této oblasti.

Již dříve vědci věděli, že se teplota v Antarktidě zvyšuje skokově, nicméně s výjimkou Antarktického poloostrova byla data z jižního ledového pólu nejednoznačná. Ačkoli na poloostrově vzrostla za posledních padesát let teplota o 2,5 °C, ostatní plocha kontinentu nevykazovala žádný nárůst teplot, na některých místech došlo dokonce k mírnému ochlazení. Nový výzkum vedený Johnem Turnerem z BAS ukazuje, že vzduch nad Antarktidou se zcela určitě otepluje, a to způsobem jaký nepředpokládaly žádné klimatické modely a který není v tuto chvíli možné uspokojivě vysvětlit. Zpráva byla publikována v posledním čísle časopisu Science.

„Rychlé ohřívání povrchu Antarktického poloostrova a jednoznačné signály o globálním oteplování nad celým kontinentem ukazují složitost klimatických změn,“ říká Turner. „Skleníkové plyny možná mají větší dopad na Antarktidu než na zbytek celého světa a my nevíme proč.“ Podle něj může mít ohřívání kontinentu vliv na sněhové srážky nad Antarktidou a také na nárůst hladiny moře. Současné klimatické modely prý neodrážejí pozorované oteplení, což ukazuje na jejich neschopnost správně interpretovat antarktický klimatický systém. „Naším dalším krokem bude snaha o vylepšení klimatických modelů,“ říká Turner.

Meteorologické balóny, z jejichž pozorování byla data shromážděna, byly vypouštěny každý den z celé řady výzkumných stanic v Antarktidě již od roku 1957. Tyto balóny nesou technické vybavení známé jako radiosonda, které měří teplotu, vlhkost a rychlost větru ve výškách kolem dvaceti kilometrů.

Podle článku Marka Hendersona Times Online 31. 03. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist