https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/times-online-sucho-postihne-behem-nasledujicich-100-let-polovinu-planety-rikaji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Times Online: Sucho postihne během následujících 100 let polovinu planety, říkají vědci

7.10.2006 15:00 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ke konci 21. století bude polovina světového povrchu zasažena suchem, domnívají se pracovníci Met Office. Extrémní sucho se znásobí desetkrát a zasáhne přibližně třetinu světového povrchu. Mírné sucho se zdvojnásobí a dotkne se poloviny povrchu Země. Informuje o tom zpravodaj serveru Times Online.
 

Výzkum Eleanora Burkeho z Centra klimatického výzkumu v Hadley, které je součástí Met Office, zmiňuje počítačový program na výpočet změn klimatu. Podle něho se rychlost vysychání planety téměř zdvojnásobí v polovině 21. století. Na vině jsou podle studií z velké míry emise skleníkových plynů.

V roce 1950 panovalo extrémní sucho přibližně na 1 procentu zemského povrchu. Během minulých padesáti let se oblast postižená suchem zvětšila na 3 procenta. Čtvrtina povrchu je zasažena mírným suchem.

Podle odhadů by zimy ve Velké Británii měly být vlhčí a léta sušší. Zásoby vody by měly být k dispozici po celý rok. Ovšem v místech, kde jsou problémy s vodou již nyní, bude situace ještě horší. To se týká převážně afrických států.

Podle doktora Burkeho nejsou vyhlídky příliš růžové. Závěrečná studie bude zveřejněna tento měsíc v Journal of Hydrometeorology.

Andrew Pendleton z Křesťanské pomoci, která pomáhá v místech postižených suchem, říká: "Sucho znamená rozsudek smrti pro mnoho lidí, hlavně ve Rwandě. Pokud nyní nezasáhneme, pácháme genocidu."

Podle článku Lewise Smitha ze 4. září 2006 na serveru Times Online.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist