https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tisice-lidi-prilakala-soukroma-zahrada-hrabenky-kinske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tisíce lidí přilákala soukromá zahrada hraběnky Kinské

29.5.2017 10:30 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Víkend otevřených zahrad, který se zrodil v Anglii, se koná v Evropě vždy během druhého červnového víkendu. Zájemce zavádí na jinak nepřístupná místa, v Česku byl poprvé v roce 2010. Na Vysočině se od 9. do 11. června zapojí 18 přírodních zahrad. / ilustrační foto
Víkend otevřených zahrad, který se zrodil v Anglii, se koná v Evropě vždy během druhého červnového víkendu. Zájemce zavádí na jinak nepřístupná místa, v Česku byl poprvé v roce 2010. Na Vysočině se od 9. do 11. června zapojí 18 přírodních zahrad. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | d13 / Shutterstock
Tisíce lidí zamířily v sobotu na zámek Kinských ve Žďáru nad Sázavou, který pořádá Dny otevřených zahrad. Akce kromě prohlídek nabízí i barokní hudbu či tanec. Své soukromé zahrady pro veřejnost odemkla gruzínská princezna, hraběnka Thamar Kinsky. ČTK to v sobotu řekla marketingová ředitelka zámku Lucie Herberová. V červnu se do evropského projektu Víkend otevřených zahrad zapojí na Vysočině 18 zahrad.
 

Zámecká zahrada ve Žďáru se otevírá jednou ročně. Lidé jezdí na loďkách po rybníku, prochází zahradu s botanikem, ochutnávají jídla z květů a rostlin, učí se vázat květiny nebo relaxují u rybníka s výhledem na památku UNESCO - Zelenou horu. Loni přišlo 5000 lidí, letos bude návštěvnost podobná, odhaduje Herberová.

"Lidé jsou v kavárně, na prvním i druhém nádvoří, v zahradách, na lodičkách. Obě parkoviště jsou nacpaná, je krásně, takže mají deky, leží na trávníku, jí burgery, pijí pivo. Na každou komentovanou prohlídku zahrady po rostlinkách jde s paní botaničkou tak 50 lidí. Hraběnka akci zahájila, šla jako první s klíčem od zahrad, lidé v průvodu za ní, chtěli se s ní fotit," řekla Herberová.

Akce, jež potrvá do 28. května, má podtitul Baroko žije v nás, program zahrnuje šermíře, malíře i tance v kostýmech. Hraběnka, která se do rodu Kinských přivdala, sama zahradničí: dříve v zahradě trávila tři až pět hodin denně. "Otrhávala jsem odkvetlé květy, okopávala, zalévala. Teď to dělám také, ale v podstatně menší míře. Nejsem nejmladší. Proto spolupracuji se zahradníky, společně vybíráme nové druhy rostlin, které vyhovují klimatu Vysočiny," řekla Thamar Kinsky.

Ze sobotních prohlídek je nadšená. Podle Herberové se mohou lidé inspirovat i pro vlastní zahradničení. "Zahrada paní Kinské není vyumělkovaná; byla dlouhá, drsná zima, ještě před měsícem byl mráz, třeba pivoňky nevykvetly. Máme velmi dobrou zpětnou vazbu, i od pejskařů, kteří mohou i do kavárny," řekla Herberová.

Víkend otevřených zahrad, který se zrodil v Anglii, se koná v Evropě vždy během druhého červnového víkendu. Zájemce zavádí na jinak nepřístupná místa, v Česku byl poprvé v roce 2010. "Na Vysočině se od 9. do 11. června zapojí 18 přírodních zahrad," řekl ČTK Jan Uher ze společnosti Chaloupky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist