https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tony-blair-vyzval-k-quotozeleneniquot-britske-politiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tony Blair vyzval k "ozelenění" britské politiky

25.10.2000 10:10 | PRAHA (EkoList)
Britský premiér Tony Blair včera ve svém projevu k aktivistům sdružení ekologických organizací Green Alliance a zástupcům Konfederace britského průmyslu (CBI) vyzval ke společnému tlaku na prosazování politiky životního prostředí ve všech resortech. Blair prohlásil ekologickou politiku za jednu z hlavních priorit politiky labouristické vlády. "Budeme-li zelenější, budem zároveň bohatší," prohlásil britský premiér.
 

"Dosáhli jsme značného pokroku, ale stále ještě čelíme mnoha hrozbám," zdůraznil před ekology a průmyslníky Tony Blair. Za nejakutnější hrozbu přitom označil globální oteplování. "Podle Královské komise pro znečištění životního prostředí bude muset Británie snížit emise CO2 o 60 % do roku 2050. Tedy pokud chceme hrozbu globálního oteplování zastavit. Pokud je tu nějaký opravdu aktuální problém, jsou to právě klimatické změny," řekl britský premiér. Klimatické změny ale nejsou podle Blaira zdaleka jedinou "ekologickou výzvou". Blair hovořil i o populačním růstu, nedostatku vody, pokračující degradaci půd, vymírání živočišných druhů či mizení mokřadů. "Počet lidí na Zemi se do roku 2050 zvýší ze 6 na 9 miliard, poptávka po vodě stoupne každých 21 let na dvojnásobek, ale její nabídka nestoupá, ztratili jsme za poslední století polovinu světových mokřadů, třetině živočišných druhů hrozí vyhynutí, v oceánech se stále loví zhruba o 40 % více ryb, než je únosné," vypočítává některá globální ekologická rizika britský premiér Tony Blair.

Podle Blaira je jediným řešením jakási "neformální koalice" ekologického hnutí, průmyslu i spotřebitelů, která by "jistě nezaujímala ve všem souhlasné stanovisko, ale společně by mohla předkládat pozitivní a konstruktivní návrhy politických opatření a změn, které mohou ekologické problémy pomoci řešit." "Můžeme být zelenější a tím se pak také staneme bohatšími, když budeme zelenější, obohatíme tak také kvalitu našich životů" řekl Tony Blair. Ohled politiky na životní prostředí není podle Blaira žádným krokem zpět. Perspektivní ekologická politika podle něj znamená především technologický rozvoj v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a investice do energetických úspor a "čistších" technologií. Taková ekologická politika podle Blaira nejenom že neznamená ekonomickou stagnaci, ale naopak rozvoj, včetně vzniku nových pracovních míst. Trh s ekologickými službami a zbožím už podle Blaira dosáhl výše 335 miliard amerických dolarů, což je "na úrovni farmaceutického trhu či letecké dopravy."

Británie se musí podle svého premiéra nyní soustředit na úspory energie, "čistší" technologie - tedy technologie s nižšími či nulovými emisemi CO2. "Zhruba čtvrtinu CO2 na světě produkuje doprava, musíme proto zatraktivnit veřejnou dopravu, snížit spotřebu automobilů," říká Tony Blair. Klíčovou prioritou vlády by měla být podle Blaira jednání o klimatických změnách. Británie chce podle Tonyho Blaira "hrát příští měsíc na celosvětové konferenci v Haagu vedoucí roli". Blair tvrdí, že jeho země je na dobré cestě splnit závazky které jí ukládá Kjótský protokol.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist