https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toronto-star-kanada-chce-vyrabet-zelenou-naftu-pro-cely-kontinent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toronto Star: Kanada chce vyrábět zelenou naftu pro celý kontinent

10.6.2004 10:27 | PRAHA/HAMILTON (EcoMonitor)
V kanadském Hamiltonu vznikne za 24 milionu dolarů nový závod na výrobu alternativních pohonných látek. Do roka by zde měl vzniknout závod společnosti Biox Corp., který bude největším producentem bionafty na území Kanady. Myšlenka získala podporu státního úřadu Technologií trvale udržitelného rozvoje, který se bude podílet na financování částkou 5 milionů dolarů.
 

"Je to vynikající zpráva pro místní ekonomiku," řekl na tiskové konferenci ministr dopravy Tony Valeri. "Biox zprostředkuje nejnovější technologie chránící životní prostředí a 300 pracovních míst lidem." Společnost Biox je soukromým výrobcem bionafty, kterou získává z olejnin, jako je například sója, a živočišných tuků. Závod v Hamiltonu by měl ročně vyprodukovat na 60 milionů litrů nafty.

Bionafta se používá sama jako pohonná látka motorů nebo se přidává do běžné nafty. Odborníci označují bionaftu za hlavní klíč ke zvýšení energetické samostatnosti země a zároveň snížení celkové produkce skleníkových plynů, především CO2. Motory autobusů a nákladních automobilů, které používají pohonné hmoty ze 20 % tvořené bionaftu, produkují daleko čistší exhalace.

Díky novému provozu vzroste výroba bionafty na území Severní Ameriky o 50 %. "Hamilton se stane hlavním místem rychle se rozvíjejícího průmyslového odvětví," pochvaluje si Valeri. "Širší používání alternativního pohonných látek pomůže Kanadě splnit její závazky vůči Kjótskému protokolu a zároveň snížení závislost na fosilních palivech."

Biox po úspěchu s továrnou v Hamiltonu hodlá vybudovat dalších 10 zařízení po celé Kanadě a eventuálně i v dalších zemích. Severní Amerika by tak mohla dohonit Evropu, která zatím v pomyslném závodě o výrobu bionafty vede. V Evropské unii se vyrobí ročně na 1,5 miliardy litrů této pohonné látky a do roku 2010 by se objem měl zdvojnásobit. Podle Bioxu je výroba především otázkou vstupní ceny materiálů, kterými je sója nebo například i použité kuchyňské oleje na smažení. "Naším cíle je dosáhnout úplné konkurence schopnosti a dosáhnout stejné ceny, jako normální nafta prodávaná dnes," říká Kevin Northon z Bioxu.

Podle článku Toronto Star 08. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist