https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toyota-planuje-rozsahle-investice-do-automobilu-s-plne-elektrickym-pohonem-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toyota plánuje rozsáhlé investice do automobilů s plně elektrickým pohonem

17.12.2021 00:47 | TOKIO (ČTK)
Toyota předpokládá, že do roku 2030 uvede na trh 30 modelů s čistě elektrickým pohonem.
Toyota předpokládá, že do roku 2030 uvede na trh 30 modelů s čistě elektrickým pohonem.
Foto | Christina Telep / Unsplash
Největší japonská automobilka Toyota Motor plánuje do roku 2030 investovat čtyři biliony jenů (téměř 800 miliard Kč) do rozšíření nabídky automobilů s čistě elektrickým pohonem. Svůj roční prodej elektromobilů hodlá v tomto období zvýšit na 3,5 milionu, oznámil podle agentury Reuters šéf podniku Akio Tojoda.

 

Toyota předpokládá, že do roku 2030 uvede na trh 30 modelů s čistě elektrickým pohonem. Rozšířila tak svůj dřívější plán počítající s 15 modely s čistě elektrickým pohonem do roku 2025. Automobilka rovněž oznámila, že hodlá do roku 2030 investovat do výroby baterií dva biliony jenů, zatímco dříve počítala s investicemi ve výši 1,5 bilionu jenů.

Prvním modelem nové elektrické řady pojmenované bZ (beyond zero) je podle Toyoty kompaktní vůz SUV pod označením bZ4X vyvinutý ve spolupráci se Subaru. Jeho výroba začne příští rok v závodě Motomachi v Japonsku a v nabídce pro zákazníky se objeví v brzké době. Řadu bZ brzy rozšíří malý crossover navržený pro japonský a evropský trh, do kterého půjde variabilně přidávat baterie pro prodloužení dojezdu. Dalším vozem bude elektrický sedan střední třídy a velké rodinné SUV se třetí řadou sedadel. Značka Lexus zanedlouho uvede plně elektrický sportovně laděný model RZ.

Tojoda rovněž prohlásil, že luxusní divize Lexus do roku 2035 přejde na celém světě výhradně na modely s elektrickým pohonem. Ve Spojených státech, Evropě a Číně by měl být tento přechod hotov již do roku 2030.

Vedle uvedení nových elektrických modelů Toyota plánuje dosažení uhlíkové neutrality ve všech výrobních závodech do roku 2035 kombinací snižování spotřeby energie a rozšiřováním používání inovativních výrobních technologií.

"Uvedení nové čistě elektrické řady bZ znamená rozšíření současné nabídky hybridních, plug-in hybridních a vodíkových modelů. Směr Toyoty a Lexus zaměřený na širokou škálu technologií se nemění. Každý zákazník si tak bude moci vybrat z komplexní nabídky pohonů podle vlastních potřeb a preferencí, od konvenčních po hybridní a elektrické," uvedl generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška. V Česku Toyota letos převzala výrobní závod v Kolíně, kde zatím vyrábí modely Aygo a Yaris. Na tuzemském trhu letos zastoupení značky čeká 20.000 objednávek, z toho přes 60 procent tvoří hybridy.

Toyota v současnosti vyrábí více než 100 modelů s benzinovým, hybridním a plug-in hybridním pohonem nebo s palivovými vodíkovými články, které dodává do 170 zemí světa.

Elektromobily stále tvoří pouze malou část světového trhu s automobily, jejich prodej však rychle roste. Plány rozsáhlých investic do elektromobility nedávno představil například německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je mimo jiné česká automobilka Škoda Auto.

Volkswagen ve své transformační strategii nazvané New Auto plánuje, že se díky investicím a rozvoji stane do roku 2025 lídrem trhu s elektromobily. Koncern hodlá v příštích pěti letech do elektromobility a digitalizace vložit 89 miliard eur (2,3 bilionu Kč), což představuje více než polovinu z celkových investic plánovaných pro toto období.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist