https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/transgas-se-bude-privatizovat-v-celku-s-distributory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Transgas se bude privatizovat v celku s distributory

1.11.2000 19:00 | PRAHA (ČIA)
Vláda prodá svůj podíl v monopolním dovozci zemního plynu Transgas a v regionálních distribučních společnostech - podobně jako v případě české energetiky - do rukou jednoho investora. Do konce srpna příštího roku by měla být vláda seznámena s vyhodnocením jednotlivých nabídek. "Předpokládáme zájem silných a úspěšných společností," sdělil dnes novinářům na tiskové konferenci vlády ministr průmyslu Miroslav Grégr.
 

Privatizaci bude předcházet přeměna státního podniku Transgas na akciovou společnost. Proces přeměny by měl podle M. Grégra začít již tento rok a neměl by trvat déle než do konce března. O vstupu s akciemi Transgasu na burzu vláda neuvažuje.

Pro zajištění privatizace bude vládou vybrána poradenská instituce. Ta má do konce srpna příštího roku předložit vládě vyhodnocení jednotlivých nabídek. Vláda ještě nerozhodla, jak velký podíl v Transgasu prodá. Jisté pouze je, že to bude minimálně poloviční podíl. Podle původního návrhu ministerstva průmyslu měl investor získat od minimálně 50 procent do maximálně 66 procent akcií Transgasu. Vláda se však dnes usnesla, že to může být až 97% podíl. "Určitě si stát ponechá tříprocentní podíl, aby mohl kdykoliv svolat valnou hromadu společnosti," přiblížil M. Grégr. Konkrétně se vláda rozhodne až po konzultaci s poradenskou agenturou.

V případě regionálních distribučních společností může stát zprivatizovat veškeré podíly, které v nich drží prostřednictvím Fondu národního majetku . Původní návrh počítal s prodejem 34% podílu v prvním kole privatizace a možností následného navýšení podílu. Z celkem osmi regionálních distributorů ovládá stát majoritu v šesti firmách.

Investor bude vybrán podle konkurenceschopnosti na evropských trzích, dodržení dostupných cen pro spotřebitele, jejichž hranici bude v souladu s energetickým zákonem určovat vláda, a samozřejmě podle nabídnuté ceny. Výši privatizačního výnosu, který vláda očekává, však odmítl ministr Grégr uvést.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist