https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trebivlice-na-litomericku-vesnici-roku-2001-severozapadnich-cech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třebívlice na Litoměřicku Vesnicí roku 2001 severozápadních Čech

1.8.2001 14:07 | TŘEBÍVLICE (ČIA)
Vítězem regionálního kola letošního ročníku celostátní soutěže Vesnice roku 2001 se stala obec Třebívlice v okrese Litoměřice. Vítězná obec bude reprezentovat severozápadní Čechy v republikovém finále. Starosta Třebívlic Josef Seifert ČIA řekl, že soutěže se zúčastnilo 11 obcí z Ústeckého kraje a čtyři obce z kraje Karlovarského.
 

Porota dále ocenila Bílou stuhou za bohatý kulturní a společenský život Málkov v okrese Chomutov, zvláštní cena za záchranu kulturního dědictví a obnovu památek obdržely Hrušovany ze stejného okresu. Za vybudování výukové ekologické stanice pro studenty českých i zahraničních vysokých škol získala další zvláštní cenu obec Zubrnice v okrese Ústí nad Labem.

Vítězné Třebívlice mají včetně sedmi satelitních obcí necelých 900 obyvatel. V uplynulých letech se zde podařilo dokončit plynofikaci a vodovod, položit kabelový rozvod pro televizní vysílání a telefonní vedení. Nákladem 1,2 milionu korun nyní probíhá čištění dvou rybníků. Každoročně se zde pořádá festival Třebívlické kulturní léto - díky tomu byly loni Třebívlice ve stejné soutěži oceněny za bohatý kulturní život. V obci byla dále zřízena stálá expozice německého básníka J. W. Goetha a jeho lásky baronky Ulriky von Lövetzow, která je pochována na třebívlickém hřbitově. Ve spolupráci s družstvem Granát v Turnově byla v Třebívlicích zřízena expozice českého granátu, která by se měla v budoucnu rozšiřovat.

Soutěž Vesnice roku vyhlašuje každoročně Spolek pro obnovu venkova spolu s ministerstvem pro místní rozvoj.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist