https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tresky-obeti-politickeho-kompromisu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tresky obětí politického kompromisu

8.1.2003 16:32 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise navrhuje na letošní rok výrazná omezení lovu tzv. bílých ryb, zejména různých druhů tresek. Tato omezení reagují na doporučení dvou jejích poradních orgánů, Mezinárodní rady pro průzkum moře (ICES) a Vědeckého, technického a ekonomického výboru pro rybolov (STECF), které se shodly na potřebě moratoria na lov tresek.
 

Alarmující stav tresčí populace je v oblastech Severního moře, Irského moře, na východě kanálu La Manche, západně od Skotska a ve Skagerraku.

Aby nedošlo ke krachu rybářských společností v dotčených zemích (zejména Irsko, Skotsko, Dánsko, Švédsko, Německo a Belgie), přistoupila komise na kompromis - redukce tzv. Absolutního povoleného úlovku (TAC) o 45 %, tedy nikoliv úplný zákaz lovu. Mínění komisaře pro zemědělství, rozvoj venkova a rybolov Franze Fischlera je však odlišné.

Fischler zastává názor, že za kritický stav populace tresek si mohou vlády členských zemí samy, společně s rybím průmyslem. "Nechci říkat 'já jsem vám to říkal'. Ale je k vzteku, že přes opakovaná varování před strašnými následky nedošlo k žádné aktivitě a naše nejhorší obavy se naplnily," rozčiloval se Franz Fischler před prosincovým zasedáním komise.

Příčinou katastrofy jsou podle Fischlera zejména absence efektivní péče o zachování rybí populace a nedostatek kontrolních opatření, který napomáhá ilegálnímu pirátskému výlovu.

Ekologické hnutí WWF vidí výsledek rozhodnutí komise daleko pesimističtěji. "WWF je přesvědčen, že toto je rozsudek smrti pro tresky v Severním moři. Tresky byly obětovány v zájmu politické dohody," řekl Karl Wagner, ředitel kampaně WWF zaměřené na rybářství. WWF kritizuje Evropskou unii za dvacetiletou tzv. Společnou politiku rybolovu (Common Fisheries Policy - CFP), která podle hnutí "napomohla k přírodní pohromě, jejímiž jsme nyní svědky".


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist