https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trhove-sviny-investuji-do-vlastni-elektrarny-na-biomasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trhové Sviny investují do vlastní elektrárny na biomasu

25.2.2004 14:44 | TRHOVÉ SVINY (ČIA)
Město Trhové Sviny vybuduje vlastní elektrárnu na biomasu o výkonu 600 kWh. Starosta Radislav Bušek dnes ČIA řekl, že podle ekonomického auditu vychází celková investice na 85 milionů korun.
 

Konečnou cenu určí až výběrové řízení na dodavatele, které má uzávěrku 15. března. "V ceně bude nejen pořízení kotle a turbíny, ale také rozvod teplovodní sítě ve dvou městských lokalitách," upozornil starosta a připomněl, že část města už čtyři roky vytápí kotlem na biomasu, který bude základem systému. Na polovinu investice Trhovým Svinům přispěje dotací Státní fond životního prostředí. "Třicet procent z ceny uhradíme půjčkou a na zbylou část už máme vyhrazené peníze v rozpočtu," dodal Bušek s tím, že elektrárna by se měla rozjet v polovině příštího roku. "Prodaná elektřina postačí nejen na umoření úvěrů, ale také na investiční akce."

Město s téměř pěti tisíci obyvateli bude první obcí v republice, která bude vyrábět vlastní elektřinu tímto způsobem. Trhové Sviny letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem ve výši 116 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist