https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-americke-staty-kvuli-emisim-zazalovaly-volkswagen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři americké státy kvůli emisím zažalovaly Volkswagen

19.7.2016 20:09 | WASHINGTON (ČTK)
Ministryně spravedlnosti státu Massachusetts Maura Healeyová a její newyorský protějšek Eric Schneiderman uvedli, že žaloby požadují pro Volkswagen "značné postihy". Newyorská žaloba tvrdí, že vedoucí představitelé Volkswagenu, včetně bývalého generálního ředitel Martina Winterkorna, o podvodech věděli a pomáhali je krýt.
Ministryně spravedlnosti státu Massachusetts Maura Healeyová a její newyorský protějšek Eric Schneiderman uvedli, že žaloby požadují pro Volkswagen "značné postihy". Newyorská žaloba tvrdí, že vedoucí představitelé Volkswagenu, včetně bývalého generálního ředitel Martina Winterkorna, o podvodech věděli a pomáhali je krýt.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americké státy New York, Massachusetts a Maryland kvůli skandálu s měřením emisí zažalovaly německou automobilku Volkswagen i její divize Audi a Porsche. Tvrdí, že automobilky porušily zákony o ochraně životního prostředí a podvedly zákazníky, když prodávaly naftové automobily se softwarem, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Pracovníci koncernu Volkswagen se navíc podle žalob snažili podvody krýt předkládáním falešných dokumentů a ničením důkazů. Informují o tom dnes zahraniční média.
 

Ministryně spravedlnosti státu Massachusetts Maura Healeyová a její newyorský protějšek Eric Schneiderman uvedli, že žaloby požadují pro Volkswagen "značné postihy". Newyorská žaloba tvrdí, že vedoucí představitelé Volkswagenu, včetně bývalého generálního ředitel Martina Winterkorna, o podvodech věděli a pomáhali je krýt. Podle Schneidermanova úřadu by žaloby mohly podat ještě další státy.

Volkswagen uvedl, že vznesená obvinění nejsou nová a že firma je řeší při jednáních s federálními a státními úřady. "Je politováníhodné, že se teď některé státy rozhodly pro ekologické žaloby navzdory dřívější podpoře společného postupu na federální úrovni," dodal podnik.

Volkswagen v červnu přistoupil na to, že ve Spojených státech za urovnání vládních a spotřebitelských žalob souvisejících se skandálem zaplatí až 15,3 miliardy dolarů (375,4 miliardy Kč). Schneiderman a Healeyová nicméně upozorňují, že tato dohoda neřeší nároky spojené s porušováním státních zákonů o životním prostředí a nepokrývá všechny automobily, jichž se skandál týká.

"Dnešním krokem chceme dát všem výrobcům automobilů jasně najevo, že porušování zákonů na ochranu životního prostředí a zdraví veřejnosti je nepřijatelné a bude potrestáno značnými postihy," uvedla Healeyová. Nové žaloby by podle agentury Reuters mohly stát automobilku Volkswagen stovky milionů dolarů a zkomplikovat jí snahu vyrovnat se s tímto skandálem, který poškozuje pověst automobilky i její podnikatelské aktivity.

Skandál kolem manipulace s měřením emisí propukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist