https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-ceska-nadrazi-ovladnou-italove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři česká nádraží ovládnou Italové

31.10.2002 16:57 | PRAHA (ČIA)
Vítězem veřejné soutěže na generálního nájemce odbavovacích budov pražského Hlavního nádraží a stanic Karlovy Vary a Mariánské Lázně se stala italská společnost Grandi Stazioni, S. p. A z Říma. Jejím úkolem bude opravit, modernizovat a komerčně provozovat nádražní budovy uvedených stanic. České dráhy (ČD) si v nich nechají pouze prostory potřebné pro zajištění železniční dopravy. ČIA to potvrdil vedoucí tiskového oddělení ČD Petr Šťáhlavský.
 

Podle Šťáhlavského budou nyní zástupci ČD s italskou společností jednat o vlastní nájemní smlouvě, na kterou naváží příslušná stavební řízení. Jejich cílem bude získat povolení k celkové modernizaci a opravě stávajících nádražních budov. "Ty se promění nejen v službami kvalitně vybavené dopravní terminály, ale v obchodní a společenská centra harmonicky zapojená do života měst," upozornil Šťáhlavský.

Pokud se uskuteční veškerá jednání mezi ČD, společností Grandi Stazioni, S.p.A a příslušnými stavebními, respektive památkovými úřady bez průtahů, budou se cestující a obyvatelé Prahy, Karlových Varů a Mariánských Lázní těšit z nových staničních prostor. Ty budou se budou předávat do užívání postupně v jednotlivých etapách tak, aby se celý projekt realizoval do konce roku 2008. Cílem pronájmu uvedených stanic je získat partnera se zkušenostmi z podobných projektů a investora se soukromým kapitálem. Jde o významné partnerství soukromého a veřejného kapitálu. "S touto formou spolupráce počítáme i při přípravě dalších velkých staveb," dodal Šťáhlavský. Cena celého projektu dosáhne desítek milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist